Dag van Dyslexie 2018 – gratis event

‘Dyslexie – dat is toch een probleem met lezen en schrijven?’

Dit beeld van dyslexie wordt drastisch bijgesteld op de Dag van Dyslexie die de Stichting Dyslexie Fonds op zaterdag 6 oktober 2018 organiseert in De Hallen in Amsterdam. We presenteren Dyslexie 360, waarin zowel de zwakke als sterke kanten van dyslexie een plaats hebben, evenals oorzaken, hulpmiddelen en een aanpak voor onderwijs en werk. De dag wordt gevuld met presentaties, workshops en materialen die bij deze visie aansluiten. Een herkenning en bevrijding voor wie dyslexie heeft en nuttige informatie voor iedereen om hen heen.

De toegang is gratis. Voor kinderen is er een speciaal programma. Voor meer informatie, kijk op www.dagvandyslexie.nl.

Andere kijk op dyslexie
Dyslexie 360 werd ontwikkeld door de Engelse wetenschapper Roderick Nicolson op grond van 22 jaar dyslexie-onderzoek. Hij stelt, dat dyslexie geen stoornis is, maar een talent-
diversiteit met zwakke en sterke kanten. Door te focussen op de zwakke kanten worden de sterke kanten niet gezien en ontwikkeld: ‘Curing the negatives doesn’t produce the positives.’
Dit heeft tot gevolg dat leerlingen en studenten met dyslexie niet kunnen laten zien waar ze wel goed in zijn en worden afgerekend op wat moeizaam gaat. Gevolg: onnodige leerachterstanden, studievertraging en drop-out. Ook in werksituaties zie je veel dyslectische volwassenen onder hun niveau presteren of op hun tenen lopen. Hoe dit ook anders kan, staat centraal tijdens de Dag van Dyslexie.

Zelf ontdekken en doen
Van 2 tot 8 oktober is het Dyslexia Awareness Week in de US en in de UK. In deze week wordt extra aandacht besteed aan dyslexie om de barrières die er bestaan te doorbreken. De Dag van Dyslexie op 6 oktober 2018 in Amsterdam is bedoeld als een onderzoeksdag waar kinderen en volwassenen kunnen ontdekken wat hun sterke kanten zijn, hoe zij deze kunnen ontwikkelen en inzetten en hoe ze op een goede manier kunnen omgaan met de zwakke kanten.

Programma
Onder leiding van dagvoorzitter acteur Tarikh Janssen zijn er in Belcampo Entresol presentaties en workshops met medewerking van onder andere publicist en
wetenschapsjournalist Mark Mieras, onderwijspsycholoog Ewald Vervaet, Nel Hofmeester (Dyslexie360), Sjan Verhoeven (dyslexie en werk), Marzenka Rolak (studeren met dyslexie), Tamara Vreeken en Stephanie Raber van HOI-Foundation (leerlingen van 8-12 jaar), Balt van Raamsdonk en Hildegonde Mostert van Alfabedding, de Werk- en Steungroep Kleuters en Anne Ligtenberg van het Dyslexie Boek.

Op de materialenmarkt in de Passage vind je een grote hoeveelheid materialen en hulpmiddelen. Belangrijk om te weten als je zelf dyslexie hebt, maar ook voor partners, ouders en leerkrachten. In de openbare bibliotheek is ’s middags een uitgebreid kinderprogramma met als thema ‘Je kunt alles worden wat je wilt’.

Voor meer informatie, kijk op www.dagvandyslexie.nl.

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Vanaf september 2021: de 13 weken echo

Inmiddels is het voor veel mensen bekend: de 20-weken echo is een medisch onderzoek rond …