Met stiefvader in bad?

ducks-452485_640Op een Belgische website kwam ik een interessant artikel tegen over intimiteit binnen een (samengesteld) gezin. Expert Thierry Franck van Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid gaf antwoord op de vraag of een stiefvader met een stiefkind in bad zou mogen gaan.

De stiefvader-stiefkind vraag is alleen bedoeld om het onderwerp bespreekbaar te maken. Want waar liggen grenzen? Mag een moeder gezellig met haar kinderen douchen en een vader niet met zijn pleegdochter? Mag een kind bij een ouder in bed slapen wanneer de andere ouder een paar dagen weg is?

Dat er geen misbruik mag plaatsvinden, lijkt me duidelijk. Maar waar liggen grenzen, en wie bepaalt deze. ‘Als er toestemming is van het kind is er geen probleem‘, zegt Thierry Franck. ‘Toch niet binnen een familiale context.’ Hierbij moet je je natuurlijk wel realiseren dat er niets seksueels mag plaatsvinden, want een kind wat daar ’toestemming’ voor geeft, kan nog niet inschatten wat de gevolgen zijn, die verantwoordelijkheid ligt bij de volwassenen.

Het moet kunnen dat een stiefvader met een stiefkind in bad gaat‘, zegt Thierry Franck verder.  ‘Kleine kinderen vinden het leuk om plezier te maken in bad. Het hoort bij een zekere levensfase. Op zich is er niks seksueels aan, toch niet als beiden toestemming geven en de kinderen jong zijn.

children-887054_640

Ouders, en vooral stiefouders, hebben reden om gevoelige kwesties als naaktheid en intimiteit met hun kinderen voorzichtig te behandelen. Let vooral op het kind daarbij. Wanneer hij of zij open en ongeremd is, vol vertrouwen, moet je zeker geen taboe gaan creëren rond bloot zijn, knuffelen en intimiteit. Wel moet je kinderen uitleggen bij wie bloot-zijn en intimiteit kan en mag. Bijvoorbeeld dat ze bij opa en oma best buiten in een badje mogen spelen, maar dat ze zich niet moeten gaan uitkleden voor het douchen waar visite bij is. Kinderen weten dat niet uit zichzelf en moeten dat van volwassenen leren.

Is het kind juist geremd, ietwat preuts, dan liggen de grenzen voor dat kind duidelijk anders. Dwing het niet om net als de andere kinderen met warm weer in zijn/haar blootje onder de sproeier door te rennen, maar gun het een zwembroekje wanneer dat prettiger voelt en laat het kind zelf aangeven wat hij of zij wel / niet wil.

Hieronder nog een paar stukken tekst door Thierry Franck van Sensoa over knuffelen en over wanneer intimiteit vrijwillig gebeurt en wanneer niet.

Iedereen gaat anders om met seksualiteit, naaktheid en intimiteit om. Veel hangt dus van de houding in het gezin af. Wanneer er in het gezin open over seksualiteit gesproken wordt en naaktheid normaal, stimuleer je als ouder dat je kroost normaal met seksualiteit en hun lichaam omgaan. Dit kun je ook doen door te knuffelen en een kus voor het slapengaan te geven. Wie dit doet, mama, papa, de stiefvader of de grootouders, is minder van belang. Luister naar je kind, wanneer ze signalen geven dat ze het niet meer leuk vinden om samen in bad te gaan, doe je dit ook beter niet meer. Het is normaal dat jongeren meer privacy willen als ze ouder worden.

Wees er ook zeker van dat de kinderen dit vrijwillig doen. Zelfs een kleine beloning, als naar tv mogen kijken, kan al een vorm van dwang zijn. Zorg er dus voor dat er niets aan vast hangt. Ook is er een verschil tussen familiale omstandigheden en samen met volwassenen douchen in de jeugd- of sportbeweging. In dat laatste geval kun je naaktheid beter vermijden, was je dan bijvoorbeeld met zwemkledij aan. Het is moeilijk om de thuissituatie en hoe ze met intimiteit omgaan in te schatten bij kinderen. Hierbij is ook de factor van een groep belangrijk, deze kan druk uitoefenen op het kind, wat je altijd moet vermijden.

child-666043_640

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

3x een sterke relatie als je jonge kinderen hebt

Bij de komst van de kinderen verander je. Mentaal en lichamelijk. Dat geldt ook voor …

Share
Share