Verdacht [recensie]

verdacht-cover

Tess en Victor zijn superverliefd op elkaar. Samen met Rachel en Brahim vormen ze een hecht vriendenclubje. Voor school filmen ze in een buurt waar toevallig op dat moment een overval wordt gepleegd. De juwelier, die ook de vader is van een medescholier, is zwaargewond geraakt. De daders zijn nog niet gepakt en iedereen praat erover. Als Tess hun opnames bekijkt doet ze een belangrijke ontdekking. Ze brengt haar videomateriaal naar de politie. Die beslissing verandert haar leven.

Recensie
Verdacht
is het nieuwste boek van Carry Slee en is geschreven voor kinderen vanaf een jaar of 12. Ik ben zo eigenlijk na het voorlezen van de boekjes over Iris en Michiel, Mark en Eefje (die echt mijn favoriet waren) en de eerste delen van De kinderen van de Grote Beer Carry Slee uit het oog verloren … Nu weet ik dat mijn jongste van tien de afgelopen zomer alle delen van Timboektoe heeft verslonden én dat mijn oudste van veertien onder andere ook Spijt en Afblijven heeft gelezen. Maar ik heb ze niet meer gelezen. Het verschijnen van Verdacht vond ik een goed moment om weer eens in te stappen. Zeker omdat jongste hier nog niet aan toe is en oudste zo razend druk is op school met toetsen en verslagen, dat lezen een ondergeschoven kindje is.

verdacht-hoofdstuk-1 verdacht-cover-en-tekst

Verdacht dus. Ik vond de titel niet zo aantrekkelijk klinken, maar dat vind ik met wel meer titels van Carry Slee voor deze leeftijdsgroep. De titel is wel kort en krachtig! Ook de cover vond ik nogal donker en somber, maar waarschijnlijk kijkt de doelgroep hier wel doorheen. Overigens wordt wel in één oogopslag duidelijk dat we met vier hoofdpersonen te maken hebben.

verdacht-cover-en-tekst-groot
Ik was aangenaam verrast door de veelheid aan (actuele) thema’s in Verdacht: voedselbank, de kracht van social media, verliefdheid, vriendschap, vooroordelen en te snel oordelen, verstandig omgaan met geld … en en passant wordt ook nog even duidelijk dat te veel alcohol drinken nergens op slaat en dat je je daarna nog beroerd voelt ook. Verdacht vertelt een heel compleet verhaal waarin alle onderwerpen goed worden uitgewerkt. Er zijn duidelijk vier hoofdpersonen: Tess, Victor, Rachel en Brahim, maar ook alle bijpersonen zoals de ouders van Tess, die van Victor en andere klasgenoten komen goed uit de verf. Dit is vooral ook dankzij het feit dat in Verdacht verschillende verhaallijnen worden uitgewerkt. Ze lopen door elkaar en worden allemaal tot een goed einde gebracht.

verdacht-filmpje-naar-politie verdacht-drop-en-sigarenwinkel

Het verhaal verloopt vlot en is boeiend. De hoofdstukken zijn kort en ik heb geconstateerd dat dat voor de doelgroep heel fijn is. Oudste wordt altijd erg enthousiast van boeken met korte hoofdstukken en voelt zich dan al snel gestimuleerd nog maar een hoofdstuk te lezen, en nog een … Ik kan me goed voorstellen dat kinderen in de lagere klassen van de middelbare scholieren Verdacht een prettig boek vinden dat ze graag zullen lezen.

verdacht-opgesloten-voetbal verdacht-mijn-exemplaar verdacht-oma-om-hulp-vragen

Het enige waar ik mee worstelde, was de leeftijd van de vier hoofdpersonen. Het ene moment dacht ik met veertienjarigen te maken te hebben, terwijl ik op andere momenten het toch echt over jongeren van een jaar of zestien vond gaan. Leeftijden van broers en zusjes, verliefd worden op een jongen uit een (veel) hogere klas, het thema alcohol, de (grote) zelfstandigheid van de hoofdpersonen zetten mij geregeld op een ander been.
Neemt niet weg dat ik Verdacht een goed boek vond, dat ik met veel plezier heb gelezen!

verdacht-titel-en-tekst
Via deze link kan je een sneak preview van Verdacht lezen.

verdacht-achterkant-cover verdacht-auteur

Verdacht – Carry Slee
Jeugdboek, hardcover, 256 pagina’s, Overamstel Uitgevers
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Middernachtbibliotheek

Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan …