De Mandibles [recensie]

de-mandibles-coverHet is 2029. In een speciale tv-uitzending deelt de Amerikaanse president (van Mexicaanse afkomst) zijn staatsburgers mee wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden: het land kan zijn torenhoge schulden niet meer afbetalen. De tikkende tijdbom is afgegaan, de almachtige dollar is niets meer waard. Dit nieuws is in eerste instantie een ver-van-mijn-bedshow voor Florence Mandible, die met haar vriend en dertienjarige zoon in Brooklyn woont. In korte tijd echter zet de nationale financiële crisis zich onverbiddelijk om in een persoonlijke. Grootvaders fortuin, waarop Florence, haar ouders en haar broers en zussen al jaren zinspelen, gaat in rook op. Er is geen tijd voor teleurstelling: Florence moet zorgen dat zij, en met haar de hele familie, deze grootste financiële crisis aller tijden overleeft.

Recensie
De Mandibles
beschrijft een toekomst in 2029 die we ons nu in 2016 niet goed kunnen voorstellen. De maatschappij ziet er dan beduidend anders uit dan nu het geval is. Een van de opvallende voorbeelden is dat iedereen zuinig moet zijn met water, want het water is bijna op. Je doucht je maar één keer in de week en met afwaswater doe je zes weken …

de-mandibles-cover-motto-en-tekst

Ook is de moderne technologie met grote stappen voorwaarts geschreden en zijn onze huidige tablets en smartphones zijn achterhaald. In 2029 heb je een fleX die ultradun is en die je soms per ongeluk weggooit omdat je denkt dat je een propje in je zakt hebt. En dat er überhaupt ooit papieren boeken hebben bestaan, is hopeloos ouderwets en eigenlijk ondenkbaar.

de-mandibles-hyperinflatoire-economie
En tegen de achtergrond van deze toekomstige maatschappij heeft Amerika een denkelijk onoverkomelijk probleem. Het land kan haar schulden niet meer afbetalen en al het geld is op, gewoon op. Al hebben we in 2008 meegemaakt dat IJsland failliet ging, het blijft een onvoorstelbaar concept. Het is de grootste financiële crisis die ooit is voorgekomen, erger dan de jaren ’20 van de twintigste eeuw en we weten allemaal waar dat toe heeft geleid.

de-mandibles-waardevermindering
De Mandibles is doorspekt met financiële en monetaire termen en situaties. Op iedere bladzijde staat, bij wijze van spreken, iets dat met geld te maken heeft. Inflatie, hyperinflatie, crisis, credit cards, kapitaalbeperking, monetarisering … Een beetje economische voorkennis kan geen kwaad als je dit boek leest. En er zijn veel verwijzingen naar de krach in 1929. Het is ook niet voor niets exact 100 jaar later.

de-mandibles-huis

De Mandibles is scherp geschreven en bevat veel humor. Dat begint al bij de titels van de hoofdstukken. Mijn twee favorieten zijn die van hoofdstuk 9, ‘Het genoegen onmisbaar te zijn’, en hoofdstuk 10,’ Tegenslag brengt nooit het beste boven in de mens’. Soms ligt dat er echter zo dik bovenop dat het wat vermoeiend wordt en dat de cynische ondertoon even te veel is. Een goed moment om het boek dan even aan de kant te leggen. Want je moet sowieso je gedachten er bij blijven houden om de gedachtekronkels van de auteur te blijven volgen en de vele ontwikkelingen bij te houden.

de-mandibles-papieren-boeken
Vergeet ook niet dat in de ondertitel al wordt aangegeven dat het ‘een familiekroniek’ is, De Mandibles gaat niet alleen over Florence en haar gezin, maar over de hele familie. Je zou verwachten dat het boek geleidelijk een periode van 2029 tot 2047 beslaat, maar het grootste deel van het boek speelt zich af in 2029 en direct daarna.

de-mandibles-sprong-in-de-tijd

Aan het eind wordt een sprong gemaakt naar 2047. Het is gewoon niet mogelijk te beschrijven wat er allemaal gebeurt in het boek, het is gewoon te veel. Al is het heel anders, De Mandibles was voor mij inhoudelijk best een bizar boek, zoals ik dat ook van de boeken van Matthew Quick vind.

de-mandibles-hoofdstuk-5 de-mandibles-hoofdstuk-10

En wat is het toch dat in boeken de geschetste toekomst zo somber en weinig aantrekkelijk is? Al leest De Mandibles als een leuk boek, het is niet echt een rooskleurige toekomst. In Tijdmeters was dat ook niet het geval. En 2029 is eigenlijk best dichtbij.

de-mandibles-cover-en-hoofdstuktitel

Hier kan je een fragment downloaden van een boek dat de nodige tijd en energie van je vraagt, maar dat echt de moeite waard is om gelezen te worden.

De Mandibles – Leonard Shriver
Roman, paperback, 448 pagina’s, Uitgeverij Atlas Contact
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share