Siebe wil niet weg!

Mama en papa willen verhuizen.
Dat is erg.
Heel erg.
Waarom?
Omdat Kip niet mee kan.
Siebe wil bij Kip blijven wonen.
Mette wil haar vriend helpen.
Ze heeft een goed plan.

Recensie
Siebe wil niet weg!
is een leesboekje voor kinderen die al enige leeservaring hebben. Het boekje is geschreven op AVI-M4 niveau, wat inhoud dat een kind uit groep vier dit halverwege het schooljaar goed zelfstandig kan lezen. Mijn dochter zit in groep drie, maar redt zich ook prima met dit boek. Soms leest ze thuis zelfstandig, maar vaak lezen we ook samen een boek. We nemen dan om beurten een bladzijde voor onze rekening. Erg gezellig en die momenten zijn voor mij onbetaalbaar. De eerste keer lezen we dan ook samen het boek. Waar gaat het over en hoe vinden wij het verhaal?

Siebe is boos, heel erg boos. Zijn ouders vertellen hem dat ze gaan verhuizen en daar heeft hij helemaal geen zin in. Het huis waar hij nu woont is toch goed? Zijn vriendin Mette woont lekker dichtbij en zijn grote vriend Kip scharrelt in de achtertuin. Het nieuwe huis is vlakbij, dus hij blijft bij zijn vriendinnetje in de buurt wonen. Maar zonder Kip kan Siebe toch echt niet, maar mamma en pappa zeggen dat er geen plaats is voor het beestje in de nieuwe tuin. Mette blijkt de enige die hem begrijpt.

Siebe wil niet weg! heeft een prettige schrijfstijl en een spannende verhaallijn. Als lezer leef je met Siebe mee en uiteraard hoop je dat het allemaal goed afloopt voor hem. Zal er toch een mogelijkheid zijn dat Kip kan blijven? Doordat lang onduidelijk blijft hoe het zal aflopen, wordt de nieuwsgierigheid zeker gewekt. Mijn dochter stond er dan ook op dat we het boek in één keer uitlazen. Zo gezegd, zo gedaan… Echter vonden we het einde aan het boek een beetje teleurstellend. Eigenlijk vond ik het te bizar voor woorden, terwijl mijn dochter het vooral heel vreemd vond en zo en zo niet meer snapte waarom Siebe moest verhuizen. De huisbaas wil de woning verkopen, dus moeten Siebe en zijn ouders verhuizen omdat ze het zelf niet kunnen kopen. Opeens blijkt de buurman van Siebe hun huis te kopen en gaan zij in het huis van de buurman wonen. Leuk, zo’n happy end, maar ik zet er toch wel ernstig mijn vraagtekens bij. Een goede afloop had ook op een andere – meer realistische manier – gebracht kunnen worden. Het feit dat ook mijn dochter het einde raar vindt, zegt voldoende voor mij. Ze behoort tot de doelgroep en ook zij snapt dat het echte leven niet zo simpel in elkaar zit. Zeker omdat toch ook een heleboel kinderen te maken krijgen met verhuizingen en daarvoor dit een uitermate geschikt boekje was geweest. Afscheid nemen van vriendjes is dan nooit leuk.

Qua leesboek vind ik het prima; lettertype en grootte zijn prettig voor de leeftijdsgroep en ook staan er voldoende, kleurrijke prenten in. Wat dat betreft is er niets mis met dit AVI-boek. Siebe wil niet weg! is een nieuw boekje in de reeks over Siebe, Mette en Kip. Eerder verschenen de titels Waar is Siebe?, Siebe houdt van Mette en Siebe wil een papa kopen. Zelf kennen wij deze verhalen niet, maar voor wie die boeken met plezier heeft gelezen, is dit vast een leuk vervolg.

Siebe wil niet weg! – Moniek Vermeulen
Leren Lezen, hardcover, 32 pagina’s, De Eenhoorn
Bestel dit boek hier>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

4 manieren om je nieuwe stad te leren kennen

Verhuizen is altijd een grote gebeurtenis in je leven, vooral als dit naar een andere …