Een ongewone familie

Maak kennis met de Radleys: een alledaags gezin dat in een saai dorp woont. Maar er is één verschil: ze gedragen zich vreemd, vooral ’s nachts. Rowan en Clara, weten niet omdat hun ouders lang geleden besloten hebben ‘onthouders’ te worden. Ze wilden een normaal leven leiden zodat ze niet in de verleiding zouden komen hun buren open te rijten. Maar de hel breekt los als een jongen na een feestje Clara lastig valt. Ze raakt in paniek en scheurt hem aan stukken. Nu pas begrijpen Rowan en Clara waarom ze jarenlang zijn gepest vanwege hun zwakke gestel en bleke huid.

Recensie
Wat een bizar boek is Een ongewone familie, althans ik vind het een vrij bizar boek. Ik heb er lang over nagedacht waarom. Ik kan vrij veel hebben, ik lees ook heel veel verschillende soorten boeken. Het mag waargebeurd zijn, het mag fantasy zijn, of iets er tussen in. Ik ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat ik gewoon niets met vampieren heb (misschien ben ik er gewoon te oud voor). De gezinsleden van de familie Radley zijn immers vampieren.

Toch zit er iets in Een ongewone familie dat maakt dat ik ben blijven doorlezen. Normaal kan ik helemaal opgaan en mezelf verliezen in een verhaal, dat lukte me nu niet zo. De theorietjes en ideetjes achter vampieren die in dit boek beschreven worden, vond ik wel aardig om te begrijpen. Dat vampieren iets met knoflook hebben, dat wist ik vaag wel, maar wat? Het blijkt dat ze er dus niet tegen kunnen, ik ben waarschijnlijk de enige die dat nog niet wist. Maar wist je dat vampieren ook kunnen vliegen, als ze bloed hebben gedronken? En dat de echte goede vampieren goed zijn in bloedhypnose? En dat er een behoorlijk verschil zit tussen het bloed van een vampier en het bloed van een ‘gewoon’ mens?

Iedereen in je omgeving kan dus een vampier zijn, zonder dat je het weet. Je buurman, je collega, de juf op school … Althans, in de wereld van Een ongewone familie. Het boek vertelt hoe de ouders van het gezin Radley gestopt zijn met actief vampirisme. Zij hebben het hun kinderen ook nooit verteld, en het is maar de vraag hoe verstandig dat geweest is. Hoe kan je een leuk en goed leven hebben, als je altijd maar de schone schijn ophoudt? Maar welke risico’s neem je en welke verwerpelijke dingen doe je (heel veel moorden om maar bloed te drinken dus) als je je ware aard volgt? Dit soort kwesties komen ruimschoots aan de orde in Een ongewone familie.

Overigens maakte dit alles ook dat ik associaties begon te krijgen met de Harry Potter-serie van J.K. Rowling. En met alle respect, de Harry Potter boeken vind ik stukken beter dan Een ongewone familie.

Desondanks is Een ongewone familie een onderhoudend boek. En ik denk dat als je wat meer interesse in vampieren hebt dan ik, je het ook gewoon een erg leuk boek vindt. Ik heb het boek wel uitgelezen, waarschijnlijk omdat ik het zo bizar vond.

Een ongewone familie – Matt Haig
young adult fantasy, paperback, 352 pagina´s, House of Books B.V.
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share