Als ik van je hield, zou ik je dit vertellen

Een kunstenares verwerkt het einde van haar huwelijk, terwijl ze een portret schildert. Een vader worstelt met het feit dat zijn blinde dochter volwassen wordt en haar eigen weg moet volgen. In Als ik van je hield, zou ik je dit vertellen zoekt Robin Black de grenzen van haar fantasie op; haar verhalen worden bevolkt door kleurrijke personages met onalledaagse relaties. Ze schrijft over thema’s waarmee iedereen in zijn leven te maken krijgt, zoals liefde, verlies en hoop. Als ik van je hield, zou ik je dit vertellen is een wondermooi debuut van een begaafde schrijfster.

Recensie
Als ik van je hield, zou ik je dit vertellen van Robin Black is geen doorsnee verhalenbundel of roman. Het zijn geen verhalen met een spannende ontknoping of met een heel duidelijk begin of eind. Het is meer alsof jou, op zomaar een moment, een kijkje in het dagelijkse leven van iemand anders gegund wordt. Alsof je over straat loopt en bij een huis naar binnen kijkt en een vluchtig ogenblik meebeleefd met de bewoners, die je verder helemaal niet kent. De verhalen lijken op het gevoel dat je kan bekruipen als blijkt dat die man van een paar straten verderop, die altijd zo gehaast zijn boodschappen doet en zo chagrijnig kijkt, een ernstig zieke vrouw heeft, waar hij fulltime voor zorgt of de vader van een jongetje op school, die je altijd een beetje luidruchtig en vervelend vond, opeens blijkt te werken met geestelijk gehandicapte kinderen van allochtone komaf.

De verhalen zijn openhartig, maar daarmee ook beklemmend, alsof je plots deelgenoot wordt gemaakt van een leven waar je eigenlijk niks mee te maken hebt, waar je ook niks mee te maken wilt hebben, maar waar je ingezogen wordt. Door hun alledaagsheid bijzonder. Zo dicht bij huis, zo voorstelbaar en toch ook weer niet. Juist op die grens balanceert Robin Black knap en maakt ze jou als lezer deelgenoot van situaties, alsof je als onzichtbare in een kamer wordt neergezet. Jij hoort, ziet en voelt de mensen om je heen, je staat plotseling middenin hun leven, zonder dat zij jou kunnen zien of zich kunnen storen aan jou. Dit leidt tot een intrigerende combinatie.

Verhalen die je een zalig dankbaar gevoel voor je eigen leven geven. En wat wil je nou liever dan dat.

Als ik van je hield, zou ik je dit vertellen – Robin Black
Korte verhalen, paperback, 302 pagina’s, Uitgeverij Contact
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

Share

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share