Omdat baby’s vaak in een stoel liggen waar ze in weg zakken en hun hoofdje niet goed kunnen bewegen, kunnen ze last krijgen van een scheef groeiende nek of deuken in het hoofd. Hierdoor kunnen ze later een redressiehelmpje moeten dragen omdat de schedel scheef groeit, of krijgt je kindje een voorkeurshouding. Om dit te voorkomen willen we je er graag goed over voorlichten.
Oorzaak
De scheefgroei van de schedel wordt vooral veroorzaakt door eenzijdige belasting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kindje in een Maxi-Cosi. Deze zakt er ‘lekker’ in weg en het hoofdje valt naar een kant. Vooral als hij/zij ligt te slapen. Vooral baby’s zijn hier erg gevoelig voor. Zij kunnen namelijk nog niet zelf het hoofdje rechtop houden en leunen dus naar een kant. Ook met het gebruik van een hoefijzervormig kussen, ontstaat er een eenzijdige belasting. Het hoofdje staat nu namelijk wel recht, maar omdat het hoofdje nog steeds geen bewegingsvrijheid krijgt, wordt er op een punt geleund.
Gevolg
Doordat de schedel van je baby scheef is gaan groeien of er een deuk in de schedel is gekomen door de continue druk, zal deze weer gecorrigeerd moeten worden. Dit gebeurt door middel van fysiotherapie en soms een redressiehelmpje. En deze zullen binnenkort niet meer worden vergoed! Een redressiehelmpje is voor je kindje natuurlijk niet fijn om te dragen, zeker niet in de warme zomer. Daarom kun je deze scheefgroeing maar beter voorkomen.
Voorkomen
Om je kindje en jezelf van deze narigheid te besparen, kun je er voor zorgen dat er niet te veel of continue druk op een kant van het hoofdje komt te liggen. Omdat in kinderen in autostoeltjes niet kunnen bewegen, is dit een goed voorbeeld van hoe het niet moet. Het beste is om je kindje het vaakst plat neer te leggen, waardoor deze alle bewegingsvrijheid heeft, ook met het hoofdje. Er is namelijk gebleken, dat hoe meer een baby met zijn hoofd beweegt, des te kleiner is de kans op scheefgroei. De nekspieren van de baby worden namelijk goed getraind als deze veel worden gebruikt. Veel bewegen is dus erg belangrijk. Ook helpt het, dat als je baby wakker is, je hem even omdraait en op een andere zij legt, of op zijn buikje. Zo staat de nek niet alleen in een stand.
Help mee!
Omdat ze graag willen onderzoeken of het effect heeft om je kindje veel plat neer te leggen, is er een onderzoekje gestart. Op babyzonderstoeltje.nl zijn ze namelijk op zoek naar zo veel mogelijk (aanstaande) moeders die mee willen werken. Het is dan de bedoeling dat je 4 maanden lang (vanaf de geboorte) jij je kindje niet in een stoeltje zet (autostoeltjes voor kleine autoritten mag). Je kunt je kindje op de site opgeven en na vier maanden kun jij dan je resultaten doorgeven. In de tussentijd kun je natuurlijk altijd je vragen en opmerkingen achterlaten op de site.
Ga dus snel naar www.babyzonderstoeltje.nl en help mee!
Tips
- Er wordt geadviseerd je baby op de rug te laten slapen om wiegendood te voorkomen.
- Om de baby ook in andere houdingen bewegingservaring op te laten doen, kun je de baby als hij wakker is, ook op zijn zij ( afwisselend linker en rechter zij ) en op zijn buik leggen.
- Leg je baby, als hij wakker is, op zijn zij met zijn rug tegen de spijlen van de box als hij nog niet zelf op zijn zij kan blijven liggen of leg een opgerolde handdoek in zijn rug.
- Voor de allerkleinsten is het fijn om op hun buikje op jouw borst te liggen.
- Liggend op zijn buik zal de baby zijn hoofd op willen tillen. Dat is goed, daar krijgt hij sterke nek- en rugspieren van.
- Door regelmatig andere houdingen aan te bieden maak je de kans op overmatige eenzijdige belasting kleiner. Dit geldt ook voor dragen en voeden.
- Draag en voed je baby afwisselend op je linker- en rechter arm en leg hem afwisselend over je rechter- en je linker schouder voor een boertje.
- Ook bij het verschonen kun je variëren. Door de baby middenvoor te leggen, dus met de voetjes naar je toe, zal hij zijn hoofdje in het midden proberen te houden om oogcontact met jou te maken.
- Door een aankleedkussen in de box te leggen voelen de allerkleinsten zich wat meer omsloten.
- Leg je baby op een stevige onderlaag. Zo voelt hij zijn eigen lijf veel beter dan op een superzachte onderlaag.
Bron: www.babyzonderstoeltje.nl