Mijn Moeder

In mijn moeder vertellen 23 personen over de relatie met hún moeder: sommige van deze verhalen zijn een ode aan de vrouw die hun het leven gaf, andere verhalen laten zien dat het ook een onbeantwoorde liefde kan zijn.

moederNancy Walburg – van den Berg is getrouwd met Ed en moeder van 4 kinderen. Haar relatie met haar moeder was sterker dan ze in woorden uit kan drukken. Na haar dood in 2010 dacht ze te verdrinken in haar verdriet, maar bedacht dat ze ook dankbaar kon zijn voor de mooie en fijne tijd die ze samen hadden gehad. Nadat ze haar eigen verhaal op papier had gezet werd ze nieuwsgierig hoe anderen de band met hun moeder beleefden. Tijdens haar zoektocht naar de verhalen van anderen komt ze er achter dat de goede band die zij met haar moeder had niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Recensie

Het eerste verhaal in mijn moeder is het verhaal van Nancy Walburg – van den Berg zelf. Zoals ze zelf omschrijft waren ze 2 handen op 1 buik.Op de momenten dat ze haar moeder nodig heeft is ze er voor haar. Als Nancy haar eigen gezin heeft gekregen, ontfermt haar moeder zich over 2 pleegkinderen en ze trekken er regelmatig met de 4 kinderen van Nancy en de 2 pleegkinderen van haar moeder op uit.

Naarmate de jaren verstrijken kan ze merken dat haar moeder verandert, ze verslonst haar huishouden steeds meer en kan minder geduld opbrengen met de kinderen. Steeds verder ziet ze haar moeder afglijden, het komt zelfs zo ver dat haar pleegkinderen niet langer bij haar kunnen blijven. Nadat haar moeder een tijdje op een crisisafdeling van een verpleeghuis voor ouderen heeft gewoond, moet ze weer terug naar een eigen woning. Precies 2 weken na de intrek in haar nieuwe woning vind Nancy haar moeder levenloos in huis. Ze heeft zichzelf met behulp van een flinke hoeveelheid insuline en een halve fles whisky van het leven beroofd.

IMG_2827Na dit eerste mooie maar ook heftige verhaal van Nancy zelf volgen nog 2 mooie verhalen. Waarbij 1 verteller naast de band met haar ‘echte moeder’ ook een bijzondere band heeft met haar lerares op de havo. Ook met deze vrouw heeft ze een bijzondere band, waardoor ze haar als haar 2e moeder beschouwt. Bij het verhaal ‘mijn moeder verdient de titel moeder niet’ gaat het niet over de eerder beschreven mooie band, maar over een moeder die alleen maar oog voor zichzelf heeft en haar eigen geluk boven dat van haar kinderen stelt.

IMG_2824De volgende verhalen gaan veelal over mensen die een erg slechte of zelfs helemaal geen band met hun moeder hebben gehad.

Het verhaal (waarvan de verteller anoniem wil blijven) ’tevergeefs op zoek naar bescherming’ vind ik erg heftig om te lezen. Het is onbegrijpelijk dat een moeder het laat gebeuren dat haar kind door vader haar word mishandeld. Na het lezen van een aantal verhalen van dit soort verhalen leg ik het boek even weg.

Als ik na een paar dagen verder ga lezen ben ik blij dat er ook weer mooie moeder/kind relaties voorbij komen. Wat me wel een beetje stoort is dat er in sommige verhalen vrij veel taalfouten zitten. Maar voor de rest is het leuk om al deze bijzondere verhalen te lezen.

Koop bij bol.com

Share

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Hoe vind je een unieke beker?

Koffie meenemen voor onderweg in een koffiebeker is voor veel mensen de ideale oplossing om …

Share
Share