Modder, zweet en tranen

modder zweet en tranenBear Grylls, Modder, zweet en tranen. De autobiografie. Bekend van Discovery. Bear Grylls overleeft waar weinigen heen durven te gaan. Dit is het sensationele verhaal van zijn avontuurlijke leven.

Van jongs af aan zoekt Bear Grylls het avontuur op: hij doet aan bergbeklimmen, zeezeilen en diverse vechtsporten.
Hij volgde een strenge militaire opleiding bij de Britse SAS, reisde de wereld rond en brak zijn rug met een vrije parachutesprong. Hij herstelde en werd ’s werelds bekendste survivalexpert.

Overal ter wereld daagt Grylls de wildernis uit; hij maakt vuur, trotseert roofdieren, stormen en watervallen, eet desnoods maden en drinkt kamelenurine. Zijn wekelijkse shows op Discovery Channel worden door honderden miljoenen mensen in 180 landen bekeken. Modder, zweet en tranen is een meeslepend en opwindend boek voor zowel adrenalinejunkies als thuisblijvers.

Recensie:
Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen idee had wie Bear Grylls is. Maar gelukkig wist iemand uit mijn omgeving mij bij te praten: zij keek met haar zoon vaak naar het Discovery programma Escape from Hell. Inderdaad, met niemand minder dan Bear Grylls in de hoofdrol. Autobiografieën vind ik niet altijd even leuk om te lezen; het is maar net hoe bewogen het leven is geweest van de hoofdpersoon. Nou ja, iemand die een programma heeft met als titel “Escape from Hell” heeft misschien wel wat spannends te melden… Dus met frisse moed begin ik aan dit boek.

Modder, zweet en tranen bestaat uit vier delen: In deel 1 beschrijft Grylls vooral hetgeen hem heeft gedreven: de instelling die hij van zijn grootouders heeft meegekregen. Het kan wel mooier lijken bij anderen, maar dat betekent niet dat het ook zo is. Bovendien kreeg hij de wijze les mee dat echte liefde het waard is om voor te vechten.

Met een overgrootvader die officier was tijdens de Eerste Wereldoorlog is het wellicht niet vreemd dat Edward (de echte voornaam van Grylls) ook het avontuur zocht in die richting. Om eerlijk te zijn vond ik het eerste deel niet echt geweldig om te lezen, maar omdat ik uitkeek naar de verhalen over zijn avontuurlijke leven, keek ik al uit naar de volgende delen.

bear gryllsDeel twee van het boek gaat over de toelatingseisen en de selectieprocedure van de Special Air Service (SAS). Terwijl Grylls als zestienjarige al wist dat hij kon toetreden tot de Royal Marines Commandos, wilde hij toch weten of iets hogers niet haalbaar zou zijn. Hij kon toch op zijn minst proberen om de selectie voor de reserves van SAS te behalen? In dit tweede deel lees je over de ontberingen die hij en zijn maten hebben moeten doorstaan. Dit stuk van het boek spreekt mij veel meer aan om te lezen. Er is continu actie en ik vind het vermakelijke kost, al ben ik vaak blij dat ik het niet voor mijn kiezen krijg…

Tja… en als je denkt dat je na het tweede deel alle actie en spanning hebt gehad, dan heb je het mis. Daarna volgen nog echte avonturen die Bear Grylls heeft meegemaakt voor zijn programma’s. Fans van Grylls zullen ongetwijfeld weten dat dit boek de moeite waard is om te lezen, maar ook als je Grylls helemaal niet kent, is het een heerlijk boek om te lezen. Ontspannend, avontuurlijk en het helpt je relativeren als je een rotdag hebt. Wedden dat ja na het lezen beseft dat het met die enorme tegenslag die je voor je kiezen hebt gekregen, best wel mee valt…

Modder, zweet en tranen – Bear Grylls
Autobiografie, 296 pagina’s, Luitingh
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Bo van Spilbeeck – Eindelijk vrouw

Hoewel ze reeds als kind niet goed in haar vel zat en elke kans aangreep …

Share
Share