Het verhaal van “de Nouwsenpap” [blog]

Dat sommige recepten meer zijn dan gewoon maar een recept ondervond ik 7 jaar geleden toen mijn allerliefste moeder overleed. Een half jaar na haar afscheid waren we aanwezig bij een familiereünie en omdat de familie Nouws(van moeders kant)eten héél erg belangrijk vindt (vooral veel én zoet!) was daar vanzelfsprekend een heel groot buffet lekkers bij!

_214Toen we eigenlijk al geen “pap” meer konden zeggen en bij sommige familieleden de knoop van de broek al was open gezet(…) werd een gigantisch toetjesbuffet opgesteld. Wat me meteen opviel was de toren in het midden van het buffet met daarop een gigantische schaal met de voor ons zó bekende Nouwsenpap…..Bij het zien liep het water me in de mond maar tegelijkertijd dacht ik ook met weemoed terug aan al die keren dat mijn lieve moeder op bijzondere dagen deze pap met zoveel liefde voor ons had gemaakt.

Ik kreeg een brok in mijn keel en toen ik me omdraaide keek ik in de stralende ogen van mijn lieve tante Nel die me vol trots vertelde dat zij de rijstepap had gemaakt omdat ze vond dat er bij een geslaagde familiereünie deze befaamde Rijstepap niet mocht ontbreken. Speciaal daarvoor had ze verse melk gehaald van de koe van haar zoon en mijn neef Theo.

Ik heb een bordje gepakt,ben voorbijgelopen aan alle ijs,sauzen,fruit en bavarois en heb me tegoed gedaan aan de voor mij zó bekende én lekkere Nouwsenpap. Bij het eerste hapje kwam mijn tante Nel naar me toe en vroeg in haar prachtige brabants dialect “of het goeie pap” was. En of hij goed was!

Ik vertelde tante Nel dat hij heerlijk was en precies zo smaakte zoals haar zus(mijn moeder)hem ook altijd maakte.Ook dat ik heel veel spijt had dat ik het recept nooit had opgeschreven. Een paar dagen later bracht de postbode me een envelop met daarin het recept van de Nouwsenpap. Bij de ingrediënten stond 1liter melk van de koe van Theo…

_60-001Sindsdien heb ik “de Nouwsenpap”al vaak gemaakt.Om de smaak zoveel mogelijk te evenaren haal ik verse(volvette)melk bij een boer in de buurt. Neef Theo woont namelijk zo’n 100 kilometer bij me vandaan…

Natuurlijk smaakt de pap nooit zo lekker als wanneer mijn moeder hem maakte. Mijn moeders kookkunst en liefde voor haar gezin zijn niet te evenaren. Maar ik koester het recept uit mijn jeugd in mijn receptenboek. Met dank aan mijn lieve tante Nel uit Deurne.

Klik <hier> voor het recept van mijn moeders “Rijstepap”, in mijn familie bekend als Nouwsenpap!

Share

About Elly Groosman-van Hooijdonk

e.groosman@planet.nl'
Mijn naam is Elly. Ik ben getrouwd met Marcel en naast ons werk zijn we druk met onze paarden en honden. Ik houd van lezen en koken en ik ben Trotse (peet)Tante van een heleboel lieve kinderen.

Check Also

Hoe vind je een unieke beker?

Koffie meenemen voor onderweg in een koffiebeker is voor veel mensen de ideale oplossing om …

Share
Share