Smaragd – deel 1 van De Boeken van het Begin

cover SmaragdHet is een witte kerstnacht. Drie jonge kinderen vluchten van huis voor een gewetenloos en duister gevaar. Tien jaar later wonen Kate, Michael en Emma in een weeshuis. Ze weten nog altijd niet waarom ze van hun ouders werden gescheiden. Het antwoord blijkt verborgen te liggen in een betoverd boek.

Wanneer de macht van dit boek is ontketend, komen de kinderen in een land waar een goudharige Gravin en haar leger zielloze Schreeuwers heersen. Daar wordt duidelijk dat er nog meer betoverde boeken zijn met weergaloze krachten. Kate, Michael en Emma moeten naar deze boeken op zoek als zij ooit hun ouders terug willen vinden…

Recensie
Smaragd is het eerste deel van de spannende trilogie ‘De Boeken van het Begin‘. Ik schaar de boeken onder het genre Harry Potter, al zijn ze uiteraard heel heel anders. Een van de overeenkomsten is dat zowel Harry Potter als de drie kinderen in Smaragd – Kate, Michael en Emma – hun ouders kwijt zijn (die van Harry leven niet meer en zijn vermoord door Voldemort, die van Kate, Michael en Emma zijn ‘gewoon’ verdwenen …).

Screenshot 2015-04-18 at 09.16.51

Een andere overeenkomst is dat magie een heel belangrijke rol speelt in de boeken. En, zo viel mij op, aan magie in boeken is eigenlijk ook altijd het proberen macht te veroveren gekoppeld. In beide series boeken komen ook wezens uit sprookjes voor, zoals reuzen en dwergen, maar ook vreemde enge wezens. Zijn het bij Harry Potter Dementoren, in ‘De boeken van het begin’ zijn het Krijsers.

De magie in Smaragd draait om het kunnen reizen door de tijd. Kate, de oudste van de drie kinderen, heeft een bijzondere band met het smaragdgroene boek en het boek stelt haar in staat tussen heden, verleden en nog verder verleden heen en weer te reizen. Eerst overkomt het haar, maar later weet ze ook bewust gebruik te maken van deze kracht. Ze heeft visioenen over wat er gebeuren gaat op bepaalde momenten en om dat noodlot te kunnen keren, moet ze soms terug in de tijd. Zoals ergens in het boek heel mooi staat ‘De tijd was net een rivier. Je kon er obstakels in leggen, hem een andere richting geven, maar de rivier had een eigen wil.’

IMG_1950

Aan reizen door de tijd kleven (minstens) twee risico’s. Het eerste is dat twee dezelfde voorwerpen niet te lang bij elkaar kunnen blijven. Als je met iets (bijvoorbeeld hét boek) uit het heden terug reist naar het verleden op een plek waar dat boek ook is, verdwijnt na een half uurtje. En dat gevaar lopen mensen ook.

Het andere risico is dat je met alles wat je doet in het verleden, de loop van de geschiedenis beïnvloedt. Al is het alleen maar door kennis te delen, of zelfs door iemand gezien te worden. ‘’Vergeet niet,’ zei dr. Pym, ‘dat jullie de geschiedenis hebben veranderd door naar het verleden te reizen. Daarom moeten we proberen ons voor te stellen wat er gebeurd zou zijn als jullie niet terug in de tijd waren gegaan.’’

IMG_1951
Het smaragdgroene boek, de Atlas, dat een van de boeken van het begin is en waarin alle belangrijke kennis is vastgelegd, is daarmee een heel machtig boek. ‘… Het stelt de gebruiker in staat door de tijd te reizen. Om zich over de kaart van de geschiedenis te bewegen. …’ Een deel van de personages in Smaragd probeert uit alle macht het boek te pakken te krijgen om daarmee de wereld naar hun hand te zetten, het andere deel doet juist alles om het boek te beschermen. Voor de kinderen is het boek zo belangrijk, omdat het een van de sleutels vormt om hun ouders terug te vinden.

Er zijn meer meer boeken van het begin, net zoals dat de gelijknamige trilogie nog twee delen heeft (‘Robijn’ en ‘Onyx’) en ik vermoed maar zo dat Kate, Michael en Emma ook deze boeken in de volgende delen moeten gaan veilig stellen … Was Smaragd al een spannend verhaal, ik denk (en hoop) dat de volgende delen nog spannender zullen zijn.

IMG_1952
Smaragd is in eerste instantie een jeugdboek, maar ook veel volwassenen kunnen en zullen het met veel plezier lezen. Al is het alleen maar om er met je zoon of dochter over te kunnen praten, want wat is er nu leuker dan samen je ideeën en theorieën over te bespreken? Het boek leest vlot en prettig, het verhaal is van begin tot eind spannend en het is moeilijk het even aan de kant te leggen.

Wat mijn oudste dochter van bijna 13 van dit boek vindt? Eh …, ze wil het heel graag gaan lezen en ik heb haar ook enthousiast gemaakt, maar ik heb het boek echt onder haar neus weggekaapt om het als eerste te kunnen lezen … Ik zou nog veel meer kunnen en willen vertellen, maar ik ga toch meer snel verder met het tweede deel, Robijn!

Smaragd is zeker een aanrader voor liefhebbers van fantasy en bijvoorbeeld Harry Potter en Percy Jackson! Wil je meer weten over de serie boeken of John Stephens, de auteur, via deze Engelstalige site vind je meer informatie en achtergronden.

Smaragd –  John Stephens
Bekijk op bol.comDeel 1 van De Boeken van het Begin
Jeugdboek, paperback, 400 pagina’s, Van Goor
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_1953

Bekijk op bol.comDeel 2 van De Boeken van het Begin heet Robijn. Bestel dit boek hier >>>>

Screenshot 2015-04-18 at 09.36.31

Bekijk op bol.comDeel 3 van de Boeken van het Begin heet Onyx. Bestel dit boek hier >>>>

Screenshot 2015-04-18 at 09.34.41

Alles over De Boeken van het Begin bij elkaar? Klik hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …