Top of your mind – Beslissen in een VUCA-wereld [recensie]

Technologie verleidt ons continu met nieuwe beelden en berichten. Die innovatie maakt onze wereld meer dan ooit VUCA; volatile, uncertain, complex en ambiguous. De gevolgen zijn angst, stress, burn-out … Ons brein dreigt zich te verliezen in alle prikkels die steeds sneller op ons afkomen.De VUCA-wereld kunnen we niet afremmen, maar de neurowetenschap bewijst dat je brein zich aan deze wereld kan aanpassen. Willen we dat bereiken, dan denken we het best alternatiever. Dat is het uitgangspunt van de reeks Top of your mind.Beslissen in een VUCA-wereld leert je op een bevattelijke manier je brein begrijpen en positief manipuleren. Zo ontwikkel je meer veerkracht en word je opnieuw meester over je keuzes en over de manier waarop je in het leven staat.

De eerste vraag in het boek luidt: ‘Ken jij de VUCA-wereld?
Het antwoord? Nee.
De oplossing: blader door naar het einde van het boek, naar het laatste hoofdstuk.
Dat was verrassend, het eerste boek dat ik gelezen heb dat je achteraan laat beginnen.

VUCA is een Engels acroniem* en staat voor veranderlijk, onvoorspelbaar, complex en dubbelzinnig. Het duidt de wereld aan waarin we nu leven. Het boek bestaat uit vier delen. In deel één en twee theorie, in deel drie antwoorden en in het laatste deel VUCA-bagage.

Als mens neem je vaak de verkeerde beslissingen of beslissingen waar je niet bewust mee bezig was. Dit boek geeft tips, kennis en tools om nieuwe banen in je hersenen te trekken, zodat je negatieve patronen of gewoontes kunt doorbreken.

Deel 1 – Ken je brein

Ontmoet je de vier hoofdpersonages in je brein:

 • De holbewoner, het reptielgebied van je brein dat in contact staat met je autonome zenuwstelsel; het gebied waar je geen controle hebt.
 • De mier, het paleolimbische hersengebied dat je groepspositie bepaalt. Dit is onderverdeeld in vier mieren: de dominante, de onderdanige, de vertrouwende en de wantrouwende mier.
 • De uil, je emotionele hersendeel of neolimbische gebied dat al je waarden, angsten, gevoelens, verlangens en voorkeuren herbergt, net als aangeleerde en aangeboren persoonlijkheden.
 • De Benjamin, de prefrontale cortex, het doorgeefluik met je buitenwereld.

Stop chronische stress door te luisteren naar je interne Boeddha en je eigen verantwoordelijkheden te nemen. Niet alleen kun je zelf bepalen wanneer je technologie gebruikt of niet, maar je kunt ook bepalen hoe je je brein bestuurt en als je de leider wordt van je brein, krijg je er ook verantwoordelijkheid over.

‘Zodra jij luistert naar je interne Boeddha, kun je weer verantwoordelijkheid nemen over jouw leven.’

Hoe hersendelen je beslissingen boycotten en hoe je blauwe kapitaal je helpt rustig te beslissen

De vier genoemde hersendelen hierboven bepalen hoe je beslissingen neemt en afhankelijk van welk personage de hoofdrol krijgt neem je andere beslissingen. In dit hoofdstuk wordt uitgelegd wat er gebeurt als je de verkeerde personages laat beslissen. De Benjamin helpt je de juiste keuzes te maken.

Deel 2 – Ken jezelf

‘De twee belangrijkste moment in je leven zijn de dag dat je werd geboren en de dag dat je beseft wie je was voor de wereld je heeft verteld wie je moet zijn.’

Ontmoet je twee persoonlijkheden:

 • Je aangeboren persoonlijkheid, dat een kompas is voor het nemen van doordachte beslissingen.
 • Je aangeleerde persoonlijkheid, dat ontstaat door zowel positieve als negatieve ervaringen in je leven.

In dit deel gaat het over angsten, kwetsbaarheid, leven zonder verwachtingen. Maar ook hoe jij jezelf boycot bij beslissingen. Zijn je aannames echt of vals? Hoe helpt je blauwe kapitaal je dan stabiel beslissen?

Deel 3 – Jouw weg naar de juiste beslissing

Dit deel helpt je verder op weg om te leren de juiste beslissingen te nemen. Hier vind je een meerdere zelftests waaronder de test om te kijken of je een kortetermijnbeslisser bent of dat je goed bent in het behouden van je zelfcontrole. Persoonlijk vind ik vijf vragen daar echt te weinig voor, hoewel mijn uitslag me niet echt verbaasd heeft.

Deel 4 – VUCA-proof beslissen

Het laatste hoofdstuk van het boek, waar de nadruk wordt gelegd op wat VUCA precies inhoudt. Hier komen onder andere aan bod:

 • Snelle verleidingen.
 • Multitasking.
 • Altijd online.
 • Valse verbondenheid.
 • Overdaad aan prikkels.
 • Oneindige keuzes.
 • Prestatiedruk.

Dit alles geeft veel stress en zorgt voor een overdosis aan adrenaline en cortisol in het lichaam. In dit boek tips om dat te verminderen.

Recensie:
Prachtig en sprekend vormgegeven met symbolen en tekeningen. Ondanks het feit dat alles duidelijk wordt uitgelegd had ik toch moeite met al die informatie, hoe hard ik ook mijn best deed het te begrijpen. Tot ik me realiseerde dat ik helemaal niet het hele boek hoef te begrijpen en dat ik gewoon de wijsheden in dit boek mag nemen zoals het gaat. Pas toen werd het boek interessant, voor mij persoonlijk. Ze zorgden ervoor dat ik mezelf wat beter leerde begrijpen. Dat ik niet de enige ben die de snelheid van dit leven maar moeilijk aan kan en dit eigenlijk ook niet wil kunnen.

Al met al best een aanrader, maar je moet wel het geduld ervoor hebben, want een pageturner wil ik het niet noemen. Het is absoluut een boek waar je goed je gedachten bij moet houden.

Top op your mind – Beslissingen in een VUCA-wereld – Isabelle Hoebrechts
Paperback, 160pagina’s, uitgeverij Lannoo Campus
Bestel dit boek hier >>>>

*acroniem =  een woord bestaande uit de beginletters van andere woorden: het is een afkorting die wordt uitgesproken als een woord.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Cortex Challenge Geo

Geo-versie van het snelle hersentestspel Cortex! Stel je hersens op de proef in dit leuke …

Share
Share