Ouders weten te weinig van EHBO

Kinderen spelen graag en zijn enthousiast in hun spel. Ze zijn niet snel bang en zien geen gevaar, zoals wij volwassenen dat wel zien. Juist dat maakt het spel van kinderen soms ook gevaarlijk. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Het is daarom niet verwonderlijk dat kinderen relatief vaak bij (kleine) ongelukken in en rondom huis betrokken zijn. Jaarlijks worden er gemiddeld 23.000 kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar behandeld op de Spoedeisende Hulp na een ongeval in of rondom het huis. Schrijnend genoeg weten de meeste ouders niet hoe ze adequaat moeten handelen wanneer een kind bijvoorbeeld dreigt te stikken of giftige stoffen heeft ingenomen. Maar ook minder ernstig letsel, zoals een simpele schaafwond wordt door 41 % van de ouders niet op de juiste manier behandeld.

Eén van de grootste EHBO-aanbieders van Nederland – IedereenEHBO.nl – liet de Nationale EHBO-Test 2010-2011 uitvoeren onder maar liefst 53.000 respondenten. Daaruit bleek dus dat ouders maar weinig weten van het verlenen van Eerste Hulp. Maar liefst 57% van de respondenten antwoorden ten onrechte dat een baby met verstikkingsverschijnselen ondersteboven gehouden dient te worden. Een eenvoudige bloedneus wordt door 14 % van de vaders of moeders niet goed behandeld en 36% zou een tekenbeet voor het verwijderen ontsmetten, wat je dus nooit moet doen. Schokkend is dat 60% van de ouders geen idee heeft hoe levensbedreigend een kleine oppervlakte (2%) lichaamsverbranding op hals, luchtwegen of genitaliën is voor een baby.

Geen tijd
Uit onderzoek blijkt ook dat de meeste ouders het nut van een EHBO-cursus wel inzien, maar zeggen er geen tijd voor te hebben. Bij 80% van de ondervraagden blijkt dit één van de argumenten te zijn waarom ze niet zo’n cursus hebben gevolgd. Juist op dit argument speelt IedereenEHBO.nl handig in. Dit door het aanbieden van een basiscursus EHBO bij kinderen aan te bieden, die de ouders grotendeels online kunnen volgen. Het theoretische gedeelte doet de cursist individueel en op elk gewenst moment. Geen tijd is geen argument meer, aangezien de totale cursustijd ongeveer zes uur beslaat. Omdat sommige handelingen onder professioneel toezicht geoefend moeten worden, hoort er ook een praktijkles bij. Doordat de eenmalige praktijkbijeenkomst – zonder lange wachttijd en in de eigen omgeving – ingepland kan worden door de cursist is dit voor iedereen haalbaar.

EHBO bij kinderen
Zelf kreeg ik de mogelijkheid om deze cursus te gaan volgen en ik moet zeggen dat ik erg enthousiast ben. Het is prettig dat ik zelf kan bepalen wanneer ik aan de slag ga met de studie en het is prettig dat het een overzichtelijke periode is. De te behandelen onderwerpen worden gesproken aangeboden en je kunt de tekst meelezen op het scherm. Instructiefilmpjes laten bepaalde handelingen – zoals de stabiele zijligging – duidelijk zien. Na elk hoofdstuk volgt een toets die je direct kunt maken. De juiste antwoorden en de uitleg krijg je na elke vraag meteen te zien, zodat je precies weet waar je nog wat meer aandacht aan moet besteden. Nadat je het theoriegedeelte volledig hebt volbracht, kun je al snel naar een praktijkbijeenkomst bij jou in de buurt.

Cursuskosten declareren
Veel moeders en vaders zien dus het nut wel van een EHBO-cursus en dat tijd geen probleem hoeft te zijn is met de cursussen van IedereenEHBO.nl wel duidelijk. Maar dan heb je nog het kostenplaatje natuurlijk… Een cursus EHBO bij kinderen kost je € 89,95. Wat veel mensen niet weten is dat veel zorgverzekeraars de kosten van een EHBO-cursus (deels) vergoeden. Er zijn zelfs verzekeraars die tot 100 % vergoeden! Hoe dat zit met jouw verzekering kun je in de polisvoorwaarden nakijken, maar je kunt ook hier een eerste snelle check doen.

Denk jij dat je voldoende af weet van het verlenen van eerste hulp of wil je wel eens weten hoe het staat met jouw kennis? Doe dan nu de EHBO-Test. Ook heb je de mogelijkheid een gratis proefles te volgen.

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Mathieu Pater promoveert op onderzoek naar muziektherapie voor jongeren en kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis

Met het verdedigen van zijn proefschrift “Music therapy for children with Autism Spectrum Disorder: development …