op het potje

Op het potje

Basje heeft altijd een luier om. Maar nu heeft hij ook een potje. Toch is het erg moeilijk om een plasje of hoopje precies in dat potje te doen…

Al 30 jaar is helpt dit boek peuters om te leren plassen en poepen op het potje. Op het Potje is namelijk een verhaaltje over zindelijk worden. Op het potje is er ook in een meisjes variant waarbij Lotje leert hoe ze zindelijk wordt.

Recensie

Op het potje is een uitermate geschikt boek om als ouder te gebruiken als je kind in de zindelijkheidsfase zit. Hetgeen me erg bevalt aan dit boek is dat het precies beschreven is zoals het gaat bij het zindelijk worden van peuters, maar zonder dat het saai is om te lezen! Het verhaaltje is dus zeer herkenbaar voor je kind en speelt helemaal in op de beleving en de belevingswereld van deze groep.

Voorbeeld: de luier die vol zit, het potje dat er opeens is, het naast het potje plassen, de verwondering over het potje en wat je daar dan mee moet doen. Uiteindelijk lukt het Basje om het poepje in het potje te doen. Hoera!

Het introduceren van het potje en de functie daarvan is leuk gevonden: “Tot oma op een dag een groot cadeau voor Basje meebracht. Basje wist niet wat het was. Was het een hoedje? Nee het was geen hoedje. Was het een bakje voor de melk van de poes? Nee het was geen bakje voor de poes. Het is een plaspotje om op te zitten en een plasje of een hoopje in te doen.” Ook als het Basje lukt om een poepje te doen en hoe lang dat wel duurt voordat het “hoopje” midden in het potje ligt is prima grafisch weergegeven en wederom zeer herkenbaar:” Hij zat en zat en zat en zat en zat en zat…………………………en zat. En toen hij opstond en in zijn potje keek, zag hij zijn hele plasje en zijn hele hoopje ER MIDDEN IN!

De eerste bladzijden en de laatste bladzijden van het boek hebben vrolijke bloemen. Dat bloemenpatroon zie je ook weer terug bij de jurk van de mama van Basje en zo zijn er nog een paar kleine details. Alles straalt uit: zindelijk worden is een feest! En dat wordt het ook met dit boekje bij de hand!

Op het potje – Alona Frankel
Prentenboek, hardcover, 44 pagina’s, Gottmer

 

Lees ook:
Het Grote Billen boek
Dot Pot is een 3-in-1 potje
Net op tijd…

Share

About Nikky Lieuw- Schipper

nikky.schipper@gmail.com'
Op dit moment ben ik thuisblijfmoeder. Ik ben moeder van drie kinderen: een jongen en twee meisjes (tweeling). Ik ben gek op lezen, boeken en alles wat met taal te maken heeft.

Check Also

Baby Alive – Plas & Dans Baby [review]

Ieder jaar ben ik weer verbaasd over hoe klassiek speelgoed steeds verder doorontwikkeld wordt door …

Share
Share