Feestelijke première van de musical Nijntje viert feest [verslag]

Nijntje-musical-copyright-trotse-moeders-8Nijntje viert feest! Nijntje, het “lief klein konijntje Nijntje” is dit jaar 60 jaar geworden en daar wordt het hele jaar op verschillende manieren aandacht aan besteed. Voor een overzicht van de activiteiten, klik hier >>>>

Een van de meest feestelijke activiteiten voor de doelgroep van deze creatie van Dick Bruna, is de musical “Nijntje viert feest” die vandaag (22 februari 2015) in première ging in Utrecht.

Rode loper, ballonnen, koeken in de vorm van Nijntje, zelfs een ‘frietzakje met worteltjes’, alles werd uit de kast gehaald om het tot een feestelijke gebeurtenis te maken.

Screenshot 2015-02-22 at 20.50.03

Het grootste feest was echter het theaterconcert zelf. Nijntje, Nina, oma Pluis en vader en moeder Pluis waren aanwezig (en even was oma er niet, om plaats te maken voor Willemijn). Samen met 3 muzikanten die behalve muziek maken, ook een aandeel hadden in de musical, werd er een uur lang een fantastische show, geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 3, neergezet.

Nijntje-musical-copyright-trotse-moeders-1 Nijntje-musical-copyright-trotse-moeders-4

In de zaal zaten mensen van diverse leeftijden. Het was natuurlijk een première, dus dan zijn er ook diverse BN-ers en mensen van de pers. Bij een “gewone” voorstelling verwacht ik dat de gemiddelde leeftijd iets lager zal liggen, aangezien met name peuters en kleuter aangesproken worden door Nijntje en haar vriendjes / familie.

Nijntje-musical-copyright-trotse-moeders-2Zelf was ik met mijn nichtje en mijn dochter gegaan. Mijn dochter is “al” acht en uiteraard opgegroeid met de boekjes van Nijntje (zo vaak voorgelezen dat ik er een aantal uit mijn hoofd ken….). Er zijn Nijntje knuffels in huis, puzzels, spelletjes en ook de eerste musical van Nijntje is meerdere malen op televisie bekeken. En hoewel de boekjes nu op een volgende generatie liggen te wachten op zolder, is Nijntje nog niet uit de harten van de kinderen (en van mij) verdwenen. We hebben dus enorm genoten van deze musical.

Een aantal liedjes kenden we al uit de vorige musical, en dat was erg gezellig. Vooral het “kindje, kun je met je voeten bij je neus” was toen de kinderen kleiner waren een groot succes en dochterlief is lenig genoeg om te demonstreren dat nog steeds te kunnen. Met de “oren bij de neus” is echter nog steeds alleen aan Nijntje voorbehouden! Heerlijk liedje en mooi om de kinderen in de zaal mee te zien doen!

Nijntje-voeten-neus-copyright-trotse-moeders  Nijntje-oren-neus-copyright-trotse-moeders

Een aantal kinderen in de zaal was jonger dan drie jaar en toen Nijntje en Nina als spook het toneel op kwamen, was er op verschillende plaatsen in de zaal gehuild. Screenshot 2015-02-22 at 20.52.12Voor kinderen vanaf een jaar of drie, is het wel duidelijk dat het Nijntje en Nina zijn, maar kennelijk was dat voor een aantal nog jongere kindjes toch te spannend. Goed om te weten wanneer je met hele jonge kinderen naar het theater gaat. Het kan prima, maar bereid ze even voor zodat ze niet schrikken.

Ik vond dat een aantal liedjes erg snel gezongen werd. Om mee te zingen voor jonge kinderen misschien iets te snel en ook het liedje over de Tour de France leek met niet zo passen bij de doelgroep. Screenshot 2015-02-22 at 20.53.58Maar de kinderen om me heen hadden daar kennelijk geen last van, want er werd volop meegedanst en geklapt.

Alle “konijnen” hadden prachtige stemmen en zo werd er, samen met de drie muzikanten, een zeer professionele voorstelling gegeven, vol vaart en leuke momenten, ook leuk voor ouders. Dat Nijntje en de anderen alleen bewogen wanneer er muziek was, is een prachtige vondst en de teksten van de liedjes zaten bijzonder goed in elkaar. De muziek was mooi, er werd fantastisch goed gezongen, prima en duidelijk geacteerd: het was één groot feest!

Nijntje-musical-copyright-trotse-moeders-5

Mijn dochter vond het liedje waarin Nijntje, Nina en Willemijn K3 doen (Konijnen 3) het mooist. Gelukkig staat het op YouTube zodat we er thuis ook nog lekker naar kunnen kijken:

Heb je jonge kinderen, probeer dan zeker naar een van de voorstellingen van ‘Nijntje viert feest’ te gaan. Misschien is je kind te jong om het zich later te herinneren, maar je zult zelf enorm genieten van het gezichtje en het enthousiasme van je kind en het is een bijzondere ervaring om met een (jong) kind naar een theatervoorstelling te gaan. De voorstelling duurt een uur en is dus ook voor kleintjes prima vol te houden. Voor het speelschema van dit theaterconcert, klik hier >>>>

Screenshot 2015-02-22 at 20.56.18    Nijntje-musical-copyright-trotse-moeders-7

Na afloop van de première voorstelling mochten alle kinderen, inclusief de vooraf uitgedeelde “Nijntje-oren” op het toneel met de cast. Het groot aantal kinderen wat dit ook enthousiast deed, gaf al aan hoe vriendelijk de voorstelling was. Bij andere theatervoorstellingen waar ik naar toe ben geweest, zijn kinderen vaak wat terughoudend, of willen ze alleen wanneer papa of mama meegaat, maar hier stond het podium in no-time vol met “kleine Nijntjes”, wat voor mij nog extra aangaf wat een feestelijke ervaring het voor het jeugdige publiek was!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

nijntje-boek in Nederlands met Gebaren

Toen ik het persbericht over de uitgave van een nijntje-boek in gebarentaal las, dacht ik …

Share
Share