Puur Tuinieren

Zelf groenten en fruit verbouwen in je eigen moestuin is helemaal hip! Het is leuk om te doen en ook nog eens gezond. In je eigen tuin kun je het ook prima op een biologische manier doen, zonder pesticiden en kunstmest. In het boek Puur Tuinieren lees je hoe je dit moet aanpakken. In de verschillende hoofdstukken lees je alles over het biologisch tuinieren, Wat is nou eigenlijk de betekenis van biologisch, hoe maak je je eigen compost en hoe onderhoud je een biologische moestuin?

Vier jaar geleden ben ik samen met mijn man vanuit de stad verhuisd naar een dorp. Omdat ons eerste kindje op komst was, hadden we behoefte aan wat meer rust en ruimte om ons heen. Hadden we in de stad een tuin zo groot als een postzegel, nu zijn we gezegend met een heerlijk ruime tuin. In de tuin staan 4 fruitbomen, in eerste instantie was ons idee om die te verwijderen. Maar door tijdgebrek is dat er niet van gekomen.

Toen het einde zomer werd zagen we hoeveel fruit er eigenlijk in de bomen hing. Appels, pruimen en peren. Wat hebben we er van gesmuld, en wat is het toch leuk om fruit te eten wat uit je eigen tuin komt. We zijn achteraf dus erg blij dat we de bomen hebben laten staan. Het lijkt me dan ook erg leuk om ook groenten en kruiden in onze tuin te verbouwen. Maar hoe pak je zoiets aan? Misschien dat het boek Puur Tuinieren mij daarbij kan helpen.

Recensie

Ik begin met lezen over wat de term “biologisch” nou precies betekend. Bij biologisch tuinieren wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest of schadelijke/chemische bestrijdingsmiddelen. Als je een moestuin wil beginnen in een bestaand stuk tuin, dan raden ze aan om deze grond eerst te laten testen op verontreiniging. Maar je kunt van hout ook een soort kist maken. In hoofdstuk 2 lees ik alles over het zelf maken van compost. Verder lees ik nog over de basisprincipes van de moestuin, hoe ik een teelplan moet maken en hoe je een biologische tuin onderhoudt.

Screenshot 2014-01-29 at 12.42.47In hoofdstuk acht gaat het over plagen en ziekten. Ik ben wel benieuwd hoe je die zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen buiten de deur houdt. Ik lees dat als de basis goed is, een gewas niet snel last zal hebben van ongedierte of ziektes. Ook kun je gebruik maken van planten die juist gunstige insecten aantrekken. Om de rups te bestrijden staat er bij dat je die gewoon moet fijn drukken. Hmm, dat zie ik mezelf nog niet zo snel doen, een andere biologische manier van bestrijden is kippen rond laten lopen. Aangezien die al door onze tuin lopen, lijkt me dat een beter idee.

Dit boek staat echt boordevol informatie over biologisch tuinieren. Alles komt aan bod. De uitleg is duidelijk en er staan een heleboel foto`s bij.  Of ik nou ook echt mijn eigen compost ga maken, daar ben ik nog niet over uit. En of mijn moestuin 100% biologisch wordt weet ik ook niet zeker. Maar met behulp van dit boek moet het vast lukken om binnenkort te smullen van diverse (h)eerlijke groenten uit eigen tuin!

Puur Tuinieren – Jennifer Stackhouse & Debbie Mcdonald
Natuur, paperback, 207 pagina`s, Tirion Natuur
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Wildspoor

Susa Bobke is jaagster in de Allgäu, een van de mooiste natuurgebieden in Zuid-Duitsland. Op …