happy pregnant woman and her husband kissing her abdomen

Seks tijdens de zwangerschap


Screenshot 2014-05-13 at 17.42.22Seks tijdens de zwangerschap is geen enkel probleem. Je kan net zo lang doorgaan met vrijen als jullie willen, behalve wanneer er medische redenen zijn om geen seks met elkaar te hebben. Seks tijdens de zwangerschap is niet alleen fijn, maar helpt je ook om je op de geboorte voor te bereiden: seks houdt je bekken soepel en sterk.

Baby
Je baby komt niet in gevaar wanneer er allerlei bewegingen diep in je vagina zijn en er bestaat geen enkele kans dat de penis kan doordringen tot je baby. De rust en veiligheid van je baby wordt niet verstoord. Je baby zit goed en veilig verpakt in de vliezen en het vruchtwater en is bovendien helemaal van de buitenwereld afgesloten door een slijmprop.

Orgasme
Je hoeft ook niet bang te zijn dat bij het samentrekken van je baarmoeder door een orgasme, je baby daar last van heeft of bijvoorbeeld een miskraam zou kunnen opwekken. Het is zelfs goed dat je een orgasme krijgt, want zo blijft je baarmoeder in goede conditie voor de bevalling.

7e maand
Tot de zevende of achtste maand van je zwangerschap bestaat er geen gevaar dat het sperma een infectie bij je baby kan veroorzaken. Je baby zit veilig afgesloten in het vruchtvlies en daardoor kunnen zaadcellen en bacteriën je baby niet bereiken. Bovendien zit er een bocht in je vagina, waardoor de penis niet eens in de buurt van je baarmoeder kan komen.

8e en 9e maand
De meningen over seks in de achtste of negende maand van de zwangerschap zijn verdeeld. Er zijn artsen die adviseren om in dit stadium geen seks meer te hebben, omdat de vliezen dan elk moment zouden kunnen breken. Wanneer jullie wel willen vrijen, raden deze artsen je aan om in ieder geval een condoom te gebruiken.
Andere artsen  zeggen weer dat seks in deze periode juist wel kan. Bedenk wel dat het hormoon prostaglandine in sperma kan bijdragen aan het opwekken van een bevalling. En het staat vast dat er niets in je vagina mag komen wanneer de vliezen zijn gebroken!

Zin in seks
Vanaf de 6e maand van de zwangerschap kan de zin in seks weer afnemen. Je bent weer meer emotioneel, sneller gekwetst of soms depressief. Je kan veel behoefte aan tederheid en steun hebben. Sommige vrouwen voelen zich ongemakkelijk door hun dikke buik of ze hebben af en toe pijn en zijn geestelijk soms wat afstandelijk. Ze zijn al met de aanstaande bevalling bezig.

Na de bevalling is het vaak te pijnlijk voor je om seks te hebben en bovendien bestaat er nog kans op een infectie. Vanaf het moment dat je niet meer vloeit en evt. je wond van de knip, is genezen, kan je medisch gezien weer vrijen.
Je behoefte aan seks kan in deze periode wel minder zijn. Dat heeft met het hormoon oestrogeen te maken. Je maakt minder oestrogeen aan en daarmee nemen je seksuele verlangens af. Gelukkig herstelt zich dit na een tijdje weer.

Seks standjes
Er zijn vele fijne houdingen voor het vrijen tijdens de zwangerschap. In het begin van je zwangerschap, wanneer je buik nog niet erg dik is, kunnen jullie elke houding kiezen. Als je buik wat dikker is geworden, zal je het niet meer zo fijn vinden dat je partner er bovenop ligt. Hij drukt te zwaar op je buik. Er zijn gelukkig nog andere aangename standjes:

Jij boven
Dit is een fijne intieme houding, er komt geen gewicht op je buik (en borsten) en jij kan het tempo bepalen. Jullie hebben allebei je handen vrij om elkaar te strelen en aan te raken.

Hij boven
Hij steunt op zijn handen en knieën en jij ligt op je rug, je buik komt niet in de verdrukking.

Naast elkaar
Hij ligt op zijn zij en jij ligt op je rug. Wanneer jij je benen over hem heen slaat, kan zijn penis gemakkelijk je vagina in. Ook kan zijn penis tussen je benen over je geslachtsdelen bewegen.

Lepeltjes houding
Hierbij lig je als twee lepeltjes tegen elkaar aan. Hij ligt met zijn buik tegen je billen. Het is ook een fijne houding voor als jij liever niet meer op je rug ligt of een minder actieve rol bij het vrijen wilt spelen.

Zittend
Hij zit terwijl jij met je gezicht naar hem toe op zijn schoot zit. Jij bepaalt het tempo en hij kan ondertussen je borsten strelen. Dit standje is ideaal in de middelste maanden en aan het einde van de zwangerschap.

Seks tijdens de zwangerschap kan heel fijn zijn. Praat met elkaar over de verschillende standjes (er zijn nog veel meer) en zoek samen naar wat jullie het lekkerst vinden. Geniet van deze geweldige, spannende periode.

Wil je meer algemene informatie over zwangerschap? Kijk dan naar ons overzicht over zwanger, per week >>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Hele duidelijke uitleg over het Corona-Virus, wat het doet en wat wij kunnen doen [video]

In een tijd waarin alle media constant berichten geven over de uitbraak van het Corona …