koortsthermometer

Koorts

Wanneer je lichaamstemperatuur gedurende een bepaalde periode boven de normale temperatuur is, is er sprake van “verhoging”, bij een sterke stijging van de temperatuur spreekt men van koorts. Hoewel koorts vaak geassocieerd wordt met ziekte, is koorts zelf geen ziekte. Het is een verdedigingsmechanisme van het lichaam om infecties beter te kunnen bestrijden. Er wordt gezegd dat een temperatuur van 38 graden het lichaam helpt om optimaal infecties te kunnen bestrijden; koorts heeft dus ook een goede reden! Het is dus niet per definitie zo dat koorts omlaag gebracht moet worden met medicijnen. Natuurlijk moet altijd goed in de gaten gehouden worden hoe de zieke zich voelt, met name wanneer het om (kleine) kinderen gaat. En bij twijfel moet altijd contact opgenomen worden met een (huis)arts.

Baby’s en kleine kinderen hebben gemiddeld 12 infecties per jaar, waarvan er gemiddeld 7 gepaard gaan met koorts. Schoolgaande kinderen hebben gemiddeld drie infecties per jaar waarbij er sprake is van koorts, volwassenen twee. Deze afname heeft te maken met het opbouwen van weerstand; wanneer je een infectie doormaakt, maakt je lichaam antistoffen aan waardoor je bij een volgende infectie niet of minder ziek wordt.

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Wat is een RS-virus infectie, hoe herken je het en is het dodelijk?

RS-virus staat voor respiratoir syncytieel virus, een virus dat verkoudheid veroorzaakt. Verkoudheid lijkt niet ernstig, …

Share
Share