Bijzondere één-eiige tweeling: jongetje & meisje

Toen mijn tweeling pas geboren was, en nog in de kinderwagen lag, bogen veel mensen zich over mijn prachtige kinderen. De eerste vraag was meestal: “is het een tweeling?”…. Wanneer ik dan zei: “ja, een meisje en een jongen” was meestal de eerste vraag: “één-eiig of twee-eiig?”. Eindeloos vaak heb ik uitgelegd dat bij een eeneiige tweeling het altijd 2 jongens of 2 meisjes zijn. Maar wat blijkt: een eeneiige tweeling kan toch bestaan uit één jongen en één meisje!

Voor zover bekend is het nog maar twee keer voorgekomen: een eeneiige tweeling die niet hetzelfde geslacht hebben bij geboorte: een sesquizygotic twin. Eenvoudig uitgelegd is er het volgende aan de hand:

Normaal gesproken krijgt een kind zowel genetisch materiaal van de moeder (eicel) als van de vader (zaadcel). Beide ouders ‘leveren’ 50%, waardoor er een uniek nieuw mensje ontstaat. Soms worden er twee eicellen tegelijk bevrucht, en is er een tweeling (2 genetisch verschillende kinderen die toevallig even oud zijn, zoals mijn tweeling). Soms splitst een bevruchte eicel zich in twee identieke cellen waarbij uit iedere cel een nieuw mensje ontstaat, met hetzelfde genetische materiaal (een “identieke” tweeling, eeneiig dus).

Bij een sesquizygotic twin wordt er één eicel bevrucht door twee zaadcellen. Die bevruchtte eicel splitst zich en er ontstaan twee mensjes die dus ieder hetzelfde genetische materiaal hebben van hun moeder, maar verschillend genetisch materiaal van hun vader.

Natuurlijk werkt het wat ingewikkeld dan hierboven omschreven. Voor wie het interessant vindt is hieronder een Engelstalige video:

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Just Dance 2022

Waarom we weer een nieuwe Just Dance in huis willen halen? Gewoon, omdat het leuk …

Share
Share