Asperge-soep met spekreepjes en lente-ui [recept]

Lente! Tijd voor “het Witte Goud”: asperges. Het is een van de heerlijke streekproducten uit Noord-Limburg waar je allerlei lekkere gerechten met asperges aantreft in de diverse eetgelegenheden, maar waar je ook een asperge-fietstocht of wandeltocht kunt maken of een aspergemuseum kunt bezoeken. Kijk maar eens op deze pagina van Liefde voor Limburg >>>>

Mocht je niet naar het mooie Noord-Limburg kunnen gaan binnenkort, dan kun je het witte goud natuurlijk ook in je eigen keuken halen en er bijvoorbeeld heerlijke soep mee maken.

Nodig (voor 3 personen):
250 gram witte asperges
1 ui
150 gram gerookte spekreepjes
1 liter groentebouillon
4 eetlepel maizena
250 ml crème fraîche
2 lente-ui stengels
1/2 bosje bieslook

Bereiding:
Schil de asperges en de ui. Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2 cm. Snijd de ui en de lente-ui fijn.

Bak de spekreepjes in een soeppan, zorg ervoor dat het niet te bruin wordt. Voeg de fijngesneden ui toe (niet de lente-ui) en bak even mee. Doe de asperges erbij en roerbak deze mee totdat het meeste vocht eruit komt.

Maak de roux door de bouillon er beetje voor beetje bij doen. Blijf goed roeren. Als de soep te dun is, meng dan wat maizena in een apart kommetje en voeg dit er voorzichtig bij. Laat alles even 10 min zachtjes doorkoken.

Roer als laatste de crème fraîche erdoor, maar niet meer laten koken, anders gaat het schiften. Verdeel de soep in kommen of borden en garneer het met fijn gesneden lente-ui en bieslook.

Kijk voor dit recept en andere aspergerecepten op de website van het Nederlands asperge centrum.
Kijk voor meer informatie over asperges en andere Noord-Limburgse streekgerechten op www.liefdevoorlimburg.nl

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Wat doen we met deze grote courgettes? [recept]

Mijn lieve buurvrouw heeft een moestuin en deze floreert zo goed dat ik af en …