Schuld – jeugdthriller van Mel Wallis de Vries [recensie]

schuld-mel-wallis-de-vries-recensie-copyright-trotse-moeders-2Kort na elkaar plegen enkele leerlingen zelfmoord. Er lijkt geen verband tussen de jongeren te zijn. De politie bestempelt het dan ook als een trieste samenloop van omstandigheden. Maar dan krijgt de 16-jarige Tess een brief die alles verandert: JIJ BENT DE VOLGENDE… Wanneer Tess alles probeert te ontrafelen, doet ze een schokkende ontdekking. Nu moet ze vrezen voor haar eigen leven. Maar niemand gelooft haar. Eén waarschuwing: zorg dat je naam niet op de lijst staat.

Recensie
Mijn oudste zoon heeft al een aantal boeken van Mel Wallis de Vries gelezen (klik hier voor zijn verslagen / recensies). Maar…. hij wil graag het nagelbijten afleren en dus was het geen goed idee dat hij ook dit boek zou lezen 😉

Dus was het aan mij om een keer een echte jeugdthriller te lezen. Ik ben dol op thriller, maar heb nog niet eerder een thriller gelezen die voor een jongere doelgroep geschreven is. En ik moet eerlijk zeggen: ik ben blij dat ik deze niet aan mijn zoon van 11 jaar heb gegeven!

De doelgroep van dit soort boeken (Young Adult) is duidelijk van een andere leeftijd dan mijn pre-puber. In dit boek komen al expliciete seksuele ervaringen voor en ook qua spanning doet Schuld nauwelijks onder voor een volwassen thriller.

schuld-mel-wallis-de-vries-recensie-copyright-trotse-moeders-4

Het enige wat onderscheidend is, is dat dit boek echt in de belevingswereld van jongeren past. Taalgebruik, gewoontes, omgangsvormen, helemaal passend bij tieners van nu (en dus behoorlijk confronterend voor een Trotse Moeder die al erg lang geleden een tiener was en dacht dat haar kinderen nog héél ver van die wereld af stonden). Mijn oudste wordt al bijna 12, AAAAAH, ik moet me echt voorbereiden op een andere puberteit dan in mijn jeugd!

Het boek Schuld zit enorm goed in elkaar. Het begint bij de begrafenis van Leila, of eigenlijk bij de gedachten van de moordenaar die steeds herkenbaar in het boek voorkomt op pagina’s die in rood gedrukt zijn. Leila staat bovenaan een lijst met meisjesnamen en het boek is verdeeld in een aantal hoofdstukken die steeds de naam van een van de andere meisjes op de lijst dragen.

schuld-mel-wallis-de-vries-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Eerst komt Kate aan de beurt. We volgen haar leven van dichtbij, goed geschreven waardoor je echt meeleeft. Uiteindelijk gaat ze dood en lijkt haar dood op zelfmoord. Als lezer heb je uiteraard door dat het géén zelfmoord was. Wanneer het volgende hoofdstuk (Yara) aan de beurt is, en er weer een ander meisje belicht wordt, weet je dus al waar het heen gaat, en dat maakt de dreiging in het verhaal steeds groter. Er komen ook een aantal personen in voor waarvan je als lezer gaat bedenken of een van hen de dader is…. Spannend en boeiend.

schuld-mel-wallis-de-vries-recensie-copyright-trotse-moeders-5

Ik had niet verwacht dat ik zoveel plezier zou beleven aan het lezen van een jeugdthriller. Het boek is echt goed, en aan het eind staat (waarschijnlijk voor de minder ervaren thrillerlezers) nog een dagboek van iemand, waardoor alles in het boek op z’n plaats valt.

schuld-mel-wallis-de-vries-recensie-copyright-trotse-moeders-6 schuld-mel-wallis-de-vries-recensie-copyright-trotse-moeders-7

Ook de vormgeving is mooi. Een elastisch ‘politielint’ maakt het aantrekkelijk, de zijkant van de pagina’s is rood, net zoals alle titelpagina’s van de hoofdstukken en de gebruikte inkt voor de teksten van de ‘dader’, het ziet er mooi uit, leest lekker kortom: aanrader!

schuld-mel-wallis-de-vries-recensie-copyright-trotse-moeders-1

Schuld – Mel Wallis de Vries
Hardcover, ‘politielint’, 224 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

Andere boeken van Mel Wallis de Vries:About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …