Een literaire thriller van de Zuid-Afrikaanse thrillerauteur Deon Meyer. Een perfecte combinatie tussen een zenuwslopende thriller en een intelligente misdaadroman van 372 bladzijden. Uitgegeven door Bruna uitgevers. Het boek is genomineerd voor de CWA International Dagger Award en winnaar M-Net Literary Award en ATKV Prize for Best Suspense Fiction.
Wanneer een Amerikaanse rugzaktoeriste in Kaapstad verdwijnt en politici in paniek raken over het beschadigde imago van de stad, is er maar 1 persoon tot wie men zich kan wenden: inspecteur Benny Griessel. Benny heeft slechts dertien uur de tijd om het meisje terug te vinden en zijn eigen carrière te redden. Dertien uur om een complot te ontrafelen dat een bedreiging vormt voor het hele land…
De keuze voor Benny Griessel is allesbehalve oncontroversieel, want zijn alcoholprobleem is alom bekend, en zijn carrière is na 25 jaar bij de politie nagenoeg tot stilstand gekomen. Hij wordt min of meer verplicht zijn ervaring over te dragen op de volgende generatie misdaadbestrijders, die afkomstig zijn uit alle etnische groeperingen die het nieuwe Zuid-Afrika rijk is. Maar de zaak van het verdwenen meisje biedt hem een kans om nog een keer te laten zien waarom velen binnen de politie en de politiek hem als ware een legende beschouwen…
Recensie
Normaal gesproken is de thriller mijn eerste keus op het gebied van lezen niet maar dit boek vond ik adembenemend. Het heeft me diverse uren slaap gekost omdat het verhaal zo goed verteld werd en ik het boek niet aan de kant kon leggen. Je loopt als het ware met de hoofdpersonen mee en je waant je in Zuid-Afrika na de apartheid waar het verschil in ras heel erg goed naar voren komt. Met Rachel de rugzaktoeriste maak je benauwde uren mee en vooral de tijd dat ze gevangen werd genomen. Ook voel je als lezer de tijdsdruk in je nek. De hoofdstukken zijn verdeeld in tijdsblokken maar dat gaf voor mij niet echt een meerwaarde omdat je als lezer gewoon wilt weten hoe het verder gaat.
Een andere opmerking die ik nog wil maken zijn de Zoeloe en Xhosawoorden die gebruikt worden. De vertaling hiervan vind je wel in de woordenlijst achterin het boek maar het zo makkelijker zijn als deze als voetnoot onderaan de bladzijde te vinden zouden zijn. Aan de andere kant zijn het niet veel woorden en het heeft ook wel zijn charme want het past wel in de sfeer van het verhaal. Ik ga zeker meer van hem lezen.
13 uur – Deon Meyer
Nederlands, Paperback, A.W. Bruna Uitgevers
Bestel hier via Bol.com >>