De gave

de-gave-trotse-moeders-coverRong Jinzhen is een wiskundig genie. Geboren in de illustere, hooggeplaatste familie Rong groeit hij niettemin de eerste twaalf jaar van zijn leven geïsoleerd op. De Chinese geheime dienst krijgt lucht van zijn enorme talenten en rekruteert hem voor Unit 701 om hem op te leiden tot codekraker.

Rong krijgt de belangrijke opdracht om de geheimzinnige en beruchte Paarse Code kraken. Hij komt erachter dat het meesterbrein achter deze code zijn beste vriend en ex-mentor is, een verrader die nu voor de vijand van China werkt. De Paarse Code wordt een obsessie voor Rong, maar de ultieme uitdaging moet nog komen. Die kost hem letterlijk bijna zijn leven, maar zéker zijn verstand.

Recensie
De Chinese bestseller  De gave is nu vertaald. En niet voor niets: het is een intrigerend boek en ik heb het met plezier gelezen. Nu moet ik daar wel bij zeggen dat ik dol ben op wiskunde en getallen en dat daarom alleen al een boek over een ‘codekraker’ er voor zorgt dat ik ineens tijd heb om te lezen 😉

Maar, laat je niet afschrikken wanneer je juist helemaal niets met wiskunde hebt: dit boek gaat vooral over mensen. Met name over Rong Jinzhen die een bijzondere jeugd heeft. Geadopteerd (twee keer zelfs) en afgeschermd opgegroeid, ontdekt hij zelf allerlei rekenmethodes. Mooi om te lezen hoewel het steeds veranderen van namen en gebruik van ‘bijnamen’ het voor mij in eerste instantie een puzzel maakte om bij te houden wie wie is en welke (familie)relatie er is.

DSC03573

Rong Jinzhen heeft geen les gehad, maar door logisch te denken komt hij tot bijzondere resultaten. Wanneer zijn talent eenmaal ontdekt is en hij wel naar school gaat, blijkt hij zijn eigen manier van logisch denken te kunnen behouden wat hem voor de Chinese geheime dienst zeer aantrekkelijk maakt. Op een uiterst geheime locatie wordt hij geacht om code Paars te kraken, wat hem ogenschijnlijk eenvoudig afgaat.

DSC03574

Vervolgens wordt hij aan code Zwart gezet en wanneer hij tijdens een van de zeldzame momenten waarop hij de geheime locatie verlaat, zijn notitieboek kwijt raakt, raakt hij geheel ontregelt. Hij eindigt in een tehuis. Maar daar stopt het verhaal niet. De verteller van dit boek, die deels het verhaal vertelt, deels interviews met direct betrokkenen weergeeft, gaat verder op zoek naar de waarheid over Rong Jinzhen.

DSC03575

Het is even wennen om niet meer direct over Rong Jinzhen te lezen, maar ook het laatste deel van het boek is intrigerend: waarom lukt het een ander vrij eenvoudig om – met behulp van het teruggevonden notitieboek van Rong Jinzhen – code Zwart te kraken?

DSC03576

Tot slot worden de aantekeningen van Rong Jinzhen nog gedeeld in het boek, wat een nog totaler beeld geeft, maar minder spannend is om te lezen dan de eerste helft van het boek, wat veel verhalender is.

DSC03577

Wat mij boeide was niet alleen het verhaal van Rong Jinzhen, maar ook de ontwikkelingen in China, de manier waarop de mensen met elkaar en met Rong Jinzhen omgaan en het ‘spannende’ van het verhaal. Zoals het op de cover staat, lijkt De gave misschien een thriller, maar dat is het niet. Wel is het spannend, je wilt weten wat er gebeurt en juist de laag onder het ‘wiskunde-codekraak-verhaal’, het verhaal over de personen in dit boek, maakt dit boek zeer de moeite waard om te lezen.

De gave – Mai Jia
Bekijk op bol.comPaperback, 320 pagina’s, Meridiaan uitgevers
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Explorer Academy 2 – De Veer van de Valk

Nadat mijn zoon (12 jaar) het eerste boek van Explorer Academy gelezen had, keek hij …

Share
Share