Gevaarlijk spel [recensie]

Wanneer officier van justitie Margot spoorloos verdwijnt en kort daarna ook haar man, maakt collega Louise zich grote zorgen. Ze gaat op onderzoek uit en vindt een raadselachtig dossier op een vreemde plek. Ze weet haar broer, rechercheur bij bureau Amsterdam-Amstelland, en haar goede vriendin Suzan te overtuigen van de ernst van de zaak. Gedrieën volgen ze een vaag maar verontrustend spoor, waarbij ieder een eigen agenda heeft en belangrijke zaken voor de ander verborgen houdt. Maar dan dreigt alles uit de hand te lopen, zo ook de groeiende aantrekkingskracht tussen Louise en Suzan.

Recensie
Al ben ik, zoals ik al vaker heb geschreven,  op een enkele uitzondering na niet de grootste fan van onze Nederlandse thrillerschrijfsters en geef ik over het algemeen de voorkeur aan buitenlandse thrillers, ik ben toch zo onbevooroordeeld mogelijk aan Gevaarlijk spel begonnen. Ieder boek, zeker een debuut, verdient een eerlijke kans.


Ik ben eerlijk gezegd niet onverdeeld enthousiast over Gevaarlijk spel. Het verhaal bestaat voor mij te veel uit twee delen. Ongeveer halverwege leek het plot naar een eind toe te werken en vroeg ik me af waar de tweede helft van het boek mee gevuld zou zijn … een plotwending dus, die het verhaal wel wat meer spanning en vaart gaf. Maar die in mijn ogen te abrupt was en het boek te veel in twee stukken deelde.

De hoofdstukken beslaan steeds een dag, in totaal duurt het verhaal minder dan twee weken, en worden afgewisseld door korte cursieve fragmenten waarin een slachtoffer aan het woord is. Het wordt steeds niet helemaal duidelijk wie dit slachtoffer is en gezien de plotwending is ook opeens een ander slachtoffer aan het woord.


Het verhaal komt niet heel realistisch op me over. Er zijn veel toevalligheden als het gaat om de onderlinge familie- en vriendschapsrelaties. Hoofdpersonen zijn werkzaam bij politie en het openbaar ministerie, maar gedragen zich in mijn ogen niet professioneel. Ik mag in ieder geval hopen dat dergelijke functionarissen in real life het wel fatsoenlijk melden als ze opeens wegblijven van hun werk …

Van Kempen wilde volgens mij vooral een psychologische thriller schrijven en heeft daarom veel aandacht te hebben voor de onderlinge relaties tussen de hoofdpersonen. Helaas gaat dit een beetje ten koste van de spanning in de verhaallijn.


Toch, afgezien van mijn kritische noten, leest het boek prettig en vlot. De setting is heel Nederlands en daardoor ook heel herkenbaar. Een prima boek om mee te nemen op vakantie en een paar ontspannen uurtjes mee door te brengen.

Gevaarlijk spel – Liesbeth van Kempen
Thriller, paperback, 304 pagina’s, Uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Stamboom

Wat als je er achter komt dat je familie van een seriemoordenaar bent? Inhoud Liz …