Nachtwacht: gedichten aan kinderen [recensie]

nachtwacht coverZeg het maar,
als je een vriend nodig hebt.

Als ik jou was,
had ik
mij geroepen.

Dit is een van de mooie gedichten die in Nachtwacht staan. Nachtwacht is een dichtbundel met ‘gedichten aan kinderen’, maar volgens mij te waarderen door iedereen die van poëzie houdt. Nachtwacht is oorspronkelijk in het Noors uitgegeven en nu vertaald in het Nederlands. In Noorwegen is het boek genomineerd voor de Brage Prijs.

IMG_1398 Nachtwacht is een bundel die met zorg is vormgegeven en naast mooie gedichten ook vol staat met illustraties. Illustratie en gedicht vullen elkaar over het algemeen ook goed aan, zoals ook op de achterkant vermeld wordt. Soms moet je wel even zoeken naar het verband, maar het is er vrijwel iedere keer. Stian Hole, de illustrator, heeft in 2014 een Zilveren Griffel gekregen.

De bundel bevat zowel korte gedichten van enkele regels als langere gedichten. De gedichten zijn vaak dromerig en soms wat aan de abstracte kant voor jongere lezers, denk ik. Vaak zijn het korte beschrijvingen vanuit de ogen van een kind, wat een hoop verklaart.

IMG_1400

Persoonlijk vind ik de illustraties bij de gedichten soms wat kil overkomen. Ik dacht dat in eerste instantie dat het de gedichten zelf waren, maar die sfeer zit hem voor mij uiteindelijk in de illustraties. Die zijn mooi, daar niet van, en ook zeer terecht bekroond. Maar ik hou minder van de, soms wat surrealistische, sfeer.

IMG_1399 De gedichten zijn niet altijd gemakkelijk, maar zetten je daardoor wel aan het denken en dagen jou en je kind uit om even verder te denken. De gedichten in Nachtwacht gaan over de belangrijke dingen in de belevingswereld van kinderen: papa’s en mama’s, over dieren en over bomen in de tuin. Maar ook over slapen gaan en over angsten.

IMG_1397Ze zijn zeer de moeite waard om te lezen, Nachtwacht nodigt uit om steeds weer opnieuw gepakt en bekeken/gelezen te worden.

Poëzie heeft de naam moeilijk en ontoegankelijk te zijn (maar, afhankelijk van de dichter en diens stijl, valt dat vaak reuze mee vind ik zelf). Maar vanuit dat oogpunt vind ik het goed om kinderen al tijdig kennis te laten maken met poëzie. Nachtwacht is een mooie aanwinst voor de boekenkast van mijn oudste dochter van 12!

Nachtwacht – Synne Lea
Illustraties door Stian HoleBekijk op bol.com
Poëzie, hardcover, 85 pagina’s, Uitgeverij Clavis
Bestel dit boek hier >>>>

 

 

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Magneetje – gedichtenbundel voor kinderen (en volwassenen)

Dit is echt zo mooi…. wanneer 5 sterren niet al de maximale score was, kreeg …