Ik zie jou [recensie]

Na haar succesdebuut ‘Mea culpa‘ (I Let You Go) slaagt Clare Mackintosh er opnieuw in een geweldige thriller te schrijven. ‘Ik zie jou‘ (I See You) is een thriller over forenzen, routines en obsessie. Je treinreis, je rit naar je werk wordt nooit meer hetzelfde na het lezen van dit boek!

Wanneer Zoë Walker, tijdens een treinrit naar haar werk, tot haar verbijstering een foto van zichzelf in de krant ziet in de rubriek met seksadvertenties, is ze vastbesloten uit te zoeken hoe die foto daar terecht is gekomen. Ze heeft geen andere aanwijzingen dan de korrelige foto, een website en een telefoonnummer. Haar familieleden wuiven het weg als iemand die misschien veel op haar lijkt.

Maar dan verschijnt er een foto van een andere vrouw, een vrouw die net als Zoë elke dag die trein neemt. Wanneer deze vrouw vervolgens gewurgd wordt gevonden, beseft Zoë dat ze gevaar loopt. Maar van wie komt dat gevaar? Iemand die net als zij dagelijks die trein neemt? Iemand die precies weet wat haar routines zijn?

Recensie
Stel je voor: je komt uit je werk, zit in de metro en bladert wat door een krant. Dan zie je een foto van iemand die wel héél erg veel op jou lijkt als een soort seksadvertentie met een niet-bestaand telefoonnummer en een website waar je een wachtwoord voor nodig hebt. Vreemd toch?

Het overkwam Zoë, en ze kreeg er meteen een naar gevoel van. Maar door hoe anderen er op reageren, probeert ze het van zich af te zetten en te denken dat het iemand was die gewoon veel op haar lijkt. Tot…. ze op een andere dag in de krant een foto in dezelfde rubriek ziet van een vrouw die net in het nieuws was omdat ze vermoord is…

Het leven van Zoë, met de mensen dicht om haar heen, zoals vriend Simon, haar kinderen Katie en Justin, de vriend van Katie, de buren Melissa en Neil en haar baas Graham, wordt prima verteld in dit boek. Alledaagse taferelen wisselen af met spannende momenten, wanneer echt duidelijk wordt dat er iemand is die vrouwen in het openbaar vervoer in de gaten houdt. Hun dagelijkse routine vastlegt en deze informatie verkoopt aan mannen die daarmee kunnen doen wat ze willen.

Sommige mannen willen met deze informatie een “toevallige” ontmoeting ensceneren, om aan een date te komen, maar er zijn ook mannen die uit de lijst van vrouwen iemand kiezen om te stalken, te misbruiken of zelfs te vermoorden.

Tussendoor volgen we Kelly, een politieagente die nog niet helemaal klaar is met zaken uit het verleden. Zij ontdekt als eerste het patroon tussen advertenties en misdrijven en wordt toegevoegd aan het team wat de moorden onderzoekt. Ze heeft de neiging om buiten haar boekje te gaan, maar ziet wel snel verbanden en is een prettig personage om te leren kennen in dit boek (Clare Mackintosh, van mij mag je een hele serie thrillers schrijven met Kelly als rechercheur, samen met het team van inspecteur Nick!).

Cursief gedrukt lezen we de gedachten van het brein achter deze database. Ook daar zit een ontwikkeling in die de spanning opvoert.

Uiteraard ga ik niet meer verklappen. Dit is echt een boek wat je zelf moet lezen. Maar ik kan je wel vertellen: wanneer jij iedere dag dezelfde route naar je werk neemt, of naar de school van je kinderen, dan ga je dat met een ander gevoel doen na het lezen van dit boek!

Ik zie jou – Clare Mackintosh
Paperback, 384 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share