De Zeevaarders [recensie]

de-zeevaarders-steeleLicht het anker en vaar mee met beroemde ontdekkingsreizigers uit de hele wereld. Hoe vonden Fenicische kooplieden uit de Oudheid, woeste Noormannen en de ontdekker van Amerika Christoffel Columbus de juiste route over zeeën en oceanen? Lees over de uitvindingen waardoor zeevaarders de hele wereld konden verkennen. Het staat allemaal in dit prachtig geïllustreerde, interactieve boek.

Recensie:
Zodra mijn dochter dit boek in handen heeft, is ze vooral verbaast over hoe licht deze eigenlijk is. Het dikke boek lijkt een zwaargewicht, maar is dit absoluut niet. Echter hebben we niet veel tijd om te achterhalen hoe dat komt…

Zodra mijn dochter het “wieltje” aan de bovenkant van de cover ziet begint ze er voorzichtig aan te draaien. De prent op de voorzijde van het boek De Zeevaarders verandert daardoor.

Zeevaarders (2)

Vaart er eerst een groot schip op een rustige zee, naarmate je verder draait, wordt de zee steeds ruiger en woedt er al snel een heuse storm! Het is een schitterend schouwspel waarmee de makers van dit boek direct hoge ogen gooien. Ons enthousiasme is direct aangewakkerd en nieuwsgierig slaan we het boek open.

De zeevaarders blijkt een informatief, maar vooral uitdagend boek te zijn over de zeevaarders uit vroegere tijden. Zo leer je alles over de allereerste boten, maar ook over hoe zeelieden navigeerden over de zee. Zo werden er soms kaarten gemaakt met behulp van stokjes en schelpen. Erg leuk om te lezen en te zien hoe dit er dan uit heeft gezien.

De informatie die gegeven wordt is steeds beschreven in kleine stukjes tekst, waardoor het behapbaar blijft. Maar de grootste aandachtstrekkers zijn wel de flapjes die het boek rijk is. Het leuke is dat de flapjes vaak gewoon deel uit maken van een illustratie op de pagina. Zodra je het flapje optilt, lees je daar weer extra informatie en verandert de prent die je eerder zag.

Zeevaarders (3)

Zo zie je bijvoorbeeld aan de buitenzijde van het flapje de buitenkant van de boot, terwijl je aan de binnenzijde ook een doorsnede van de boot ziet van binnen. De flapjes zorgen er voor dat het boek erg aantrekkelijk is en kinderen spelenderwijs leren over vroegere tijden. Maar De Zeevaarders biedt je nog veel meer dan alleen maar leuke flapjes…

Zoals ik al aan het begin van deze recensie aangaf: het boek leek zwaar te zijn, maar was het niet. Dat alles heeft te maken met de dikke achterkaft die het boek heeft. Op de achterste pagina zie je namelijk een wereldbol en een schip. Screenshot 2014-12-29 at 21.49.19Je kan het schip vastpakken en naar de andere kant laten varen (zorg er wel voor rechts van het boek voldoende ruimte is).

Terwijl het schip naar de andere kant van de wereld “vaart”, komt er opeens een verborgen laatje tevoorschijn. En dit laatje blijkt boordevol interessante dingen te zitten. Op het eerste gezicht is niet direct duidelijk wat het allemaal is, maar daar kom je snel genoeg achter wanneer je alles er uit haalt.

Er blijken namelijk onderdelen in te zitten om echte scheepsattributen te maken! Zo kun je zelf een telescoop maken, een kompasdoos in elkaar zetten (waar uiteraard een echt kompas in komt) en kun je zelfs een replica maken van een karveel. Uiteraard zit er een duidelijke beschrijving bij waar in staat hoe je al deze prachtige dingen kunt maken.

ZeevaardersZeevaarders
Met deze extraatjes komt de geschiedenis over De Zeevaarders helemaal tot leven en wanen kinderen zich al snel in het verleden. Op de achterzijde van het boek staat te lezen dat het geschikt is voor kinderen vanaf zeven jaar en ik kan mij wil vinden in dit leeftijdsadvies. Wellicht dat je kind soms wat hulp nodig heeft bij het lezen van lastige, onbekende woorden, maar inhoudelijk is het zeker voor deze doelgroep geschreven. Door de aantrekkelijke uitvoering van dit boek wordt het lezen een feestje en leren kinderen ongemerkt toch heel veel over vroegere tijden. Dit boek wordt regelmatig gepakt door mijn dochter en eerlijk gezegd is zij niet de enige die er wat van leert…

De Zeevaarders – Philip Steele
Bekijk op bol.comInformatief, hardcover, 32 pagina’s, De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Vlaggen voor op een kinderkamer

Wie aan decoratie denkt, komt al snel op foto’s voor aan de muur uit, of …

Share
Share