Wat nou als…

Nog een week of 8 tot aan de verwachte geboortedatum. Mensen die mijn buik zien, reageren verbaasd wanneer ze horen dat ik pas begin juni ben uitgerekend. De baby-uitzet is inmiddels compleet en de nesteldrang laat zich flink gelden. Verheugd leven we toe naar dat speciale moment waarop we ons kleine wonder voor het eerst kunnen vasthouden. Naarmate dat moment steeds dichterbij komt, vragen we ons echter ook weleens af: “Wat nou als…”

“… de baby te vroeg komt?”
Ik heb zo’n voorgevoel dat de baby geen 8 weken meer op zich laat wachten. Iedere nacht droom ik dat ze wordt geboren terwijl we nog volop aan het klussen zijn in huis. In een paar weken tijd hebben we bijna alle kamers uitgeruimd en opnieuw ingedeeld. Dit alles om de rommelkamer leeg te maken, zodat deze kan worden ingericht als babykamer. Er moet nu nog opnieuw worden geverfd en behangen en daarna kan de nieuwe vloerbedekking worden gelegd. Het ledikantje is in principe zo in elkaar gezet en desnoods kan het kindje de eerste nachten ook best in de reiswieg slapen. Van klussen zal in de eerste periode na de geboorte echter niet veel meer komen, dus het zou erg fijn zijn als de babykamer gewoon op tijd klaar is!

“… mijn vriend er niet bij is?”
De grootste angst van mijn vriend is dat hij er niet bij is wanneer ons kindje wordt geboren. 4 weken voor de uitgerekende datum moet hij met de musicalgroep een weekend naar België. Als onze kleine meid precies dat weekend uitkiest om ter wereld te komen, zal het inderdaad wat langer duren voordat papa ter plekke is. Ik denk dat we er verstandig aan doen om vóór dat bewuste weekend af te spreken wie ik in geval van nood kan bellen en wie er stand-by is om mijn zoon van 12 op te vangen als het zover is.

“… de verloskundige te laat komt?”
Er wordt gezegd dat de tweede bevalling meestal sneller verloopt dan de eerste. Mijn eerste bevalling heeft in totaal 6 uur geduurd en mijn schrikbeeld is dat het dit keer zo snel zal gaan, dat de verloskundige er niet op tijd bij is. In een van de tijdschriften waar je als zwangere vrouw mee wordt overladen, heb ik gelezen wat je in zo’n geval moet doen. Je moet de persweeën zo lang mogelijk wegzuchten en pas gaan persen wanneer het hoofdje zichtbaar is. Na de geboorte van het hoofdje moet de vader zijn handen op de oortjes leggen en bij de volgende perswee naar beneden bewegen zonder te trekken. Daarna de baby bloot op moeders buik leggen onder een droge doek en wachten tot de verloskundige er is. Als je het zo leest lijkt het een makkie en het is fijn om te weten dat we ons ook op een situatie als deze kunnen voorbereiden. Toch hopen we van harte dat het niet nodig zal zijn!

Lees ook:
Al weer 30 weken zwanger
50 signalen dat je bijna gaat bevallen
Ik ben … weken zwanger; alle weken op een rij

Share

About Nathalie

brandt_np@hotmail.com'
Trotse Moeder van zoon (1998) en dochter (2011). Houdt van lezen, schrijven, wandelen en zwemmen. Speelt saxofoon en dwarsfluit in diverse (semi-professionele) orkesten.

Check Also

Risico voor moeder en kind bij inleiden bevalling zonder medische indicatie

Wereldwijd kiezen steeds meer vrouwen voor het inleiden van een bevalling voordat de baby volledig …

Share
Share