Stelling: de smartphone schuift niet aan!

startup-593342_640Met het gezin aan tafel eten is een feestje. Maar niet altijd eentje waar je graag bij wil zijn. Van tranen met tuiten omdat er iets ‘vies’ op tafel wordt gezet, tot aan huilen van het lachen door een gekke knoei-actie.

Deze momenten samen betekenen veel voor je, en zijn belangrijker voor de ontwikkeling en de band met je kinderen dan je wellicht denkt. Uit onderzoek is gebleken dat een smartphone daarom beter niet kan aanschuiven.

Aanwezigheid is belangrijk
Uit onderzoek van Academic Pediatrics, onder 225 moeder-en-kind-paren, is gebleken dat het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het eten schadelijk is voor de relatie tussen moeder en kind. Doordat aandacht en ogen op het scherm werden gericht, waren de moeders minder met hun kind bezig. Interactie tijdens een maaltijd heeft veel meer effect op een relatie dan de meeste mensen realiseren.

Wacht nog even met een nieuwe iPhone bestellen, want constant die telefoon aan tafel zou schadelijk zijn voor je kindje. Dat jij met een e-mail voor werk bezig bent tijdens het eten heeft bijvoorbeeld invloed op de taalontwikkeling van je dreumes. En op jouw level van werkstress natuurlijk.

family-eating-at-the-table-619142_640Kinderen hebben emotionele, fysieke en verbale aanwezigheid nodig. Als je wordt afgeleid door elektronische media worden mogelijkheden om taal en sociale cognitie te ontwikkelen verminderd. In extreme situaties zijn deze zelfs afwezig. Er vindt 20% minder verbale en 39% minder non-verbale communicatie plaats wanneer er een device “mee-eet”. Je kindje loopt dus best wel wat ontwikkelingskansen mis.

Negatieve interactie
Een ander onderzoek, uitgevoerd door Boston Medisch Centrum, laat zien dat telefoongebruik aan tafel meer negatieve interactie met zich meebrengt. Sommige kinderen krijgen het gevoel dat ze moeten concurreren met de apparaten. Vooral babys hebben hier last van. Het gebruik van een smartphone leidt tot verminderde interactie. En de interactie die er wél is, bleek vooral hard en negatief te zijn. “Eén van de vaders tikte een e-mail en zag niet dat zijn kind iets grappigs deed. Het jongetje kreeg geen reactie en begon daarom om aandacht te zeuren. De vader reageerde op zijn beurt geërgerd op het geklaag,” aldus een woordvoerder van het Boston Medisch Centrum. “Dit is van invloed op de relatie tussen vader en zoon. Bovendien nemen kinderen deze manier van communiceren over.”

Wij willen genieten!
Los van die smartphone heeft je kind vast niet altijd zin om rustig aan tafel te blijven zitten. Lekker wiebelen, huilen omdat televisie kijken veel leuker is of misschien is hij/zij gewoon te moe om gezellig mee te doen. Toch zijn deze tafelmomenten vaak de enige momenten van de dag dat je met het hele gezin bij elkaar zit. Actieve interactie is de oplossing om de gezelligheid erin te houden. Speel een spelletje (zonder met appelmoes te gooien) met je baby of stel vragen aan die lieve wijsneus die net naar school gaat. Na het avondeten is het al snel bedtijd, dus geniet van de tijd die je samen hebt!

Herken jij deze situaties? Hoe gaat het er bij jou thuis aan toe?

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Vanaf september 2021: de 13 weken echo

Inmiddels is het voor veel mensen bekend: de 20-weken echo is een medisch onderzoek rond …