Marco Polo: ‘slechts’ een ontdekkingsreiziger?

Screenshot 2014-11-17 at 21.07.47Marco Polo. Een snelle rondvraag leert dat de meeste mensen bij deze naam direct de associatie hebben met een ontdekkingsreiziger. Een naam die in het rijtje namen als Columbus, Livingstone, Cook en de Nederlanders Willem Barentsz en Abel Tasman past. Op de vraag wat hij dan ontdekt zou hebben, antwoorden de meeste mensen “China”.

Screenshot 2014-11-17 at 21.12.20Dit is echter slechts een stukje van het hele verhaal. Marco Polo heeft namelijk een intrigerend leven gehad wat niet alleen bestond uit een enerverende boottocht naar een onbekend land, zoals een ontdekkingsreis vaak wordt verbeeld, maar waar veel meer over te vertellen valt.

Netflix gaat met de nieuwe Netflix Original serie precies dat doen: vertellen èn laten zien wat Marco Polo mee heeft gemaakt. En de serie geeft daarbij ook een prachtig beeld van de tijd waarin dit zich allemaal afspeelt.

Marco Polo werd in 1254 in Venetië geboren en stierf in Venetië op 8 januari 1324. Toen Marco een jaar of 6 was, vertrok zijn vader Niccolo met diens oudere broer Matteo naar China om 9 jaar later terug te keren met de vraag van groot-chan Koebilai aan de Paus om missionarissen te sturen. In 1271 vertrokken Niccolo en Matteo opnieuw en ze namen Marco mee.

Screenshot 2014-11-17 at 22.30.46

China was dus al “ontdekt”. De verdienste van Marco Polo is dat hij nauwkeurig verslag heeft gedaan van het land, het volk en de gewoonten. En niet alleen van China, ook de vele reizen die Marco Polo maakte in dienst van groot-chan Koebilai onder andere naar Tibet en Burma, werden nauwkeurig beschreven. Ook na de 17 jaar dat Marco Polo min of meer verplicht bij Koebilai verbleef, maakte hij vele reizen, onder andere naar Sumatra, Java, Armenië en Constantinopel waar hij veel kennis opdeed van de gebruiken van de landen en culturen.

Screenshot 2014-11-17 at 22.42.17

Aan het eind van de 13de eeuw, toen Marco Polo alweer een aantal jaar terug was in Venetië, werd hij gevangen genomen en is door een medegevangene het verhaal van zijn reizen en de ervaringen  en kennis die Polo in de diverse landen had opgedaan, opgeschreven. Dit werk, wat “Il Millione” heet, heeft het beeld wat men in Europa had over China en het Mongoolse rijk bepaald en beïnvloed.

Screenshot 2014-11-17 at 22.51.27

Met name de 17 jaar die Marco Polo grotendeels in China doorbracht, geven een nauwgezet beeld van het leven in die tijd. Een leven wat totaal anders was dan het leven in Italië, waar Marco Polo geboren was. Doordat Marco Polo onder de hoede genomen werd van Koebilai, kreeg hij de kans om alle kanten van het leven in het Mongoolse rijk in die periode mee te maken. Een intrigerende periode, die wij nu ook kunnen beleven door de nieuwe Netflix serie over Marco Polo.

Screenshot 2014-11-17 at 22.41.49

Deze serie is een Netflix Original en – zoals we inmiddels gewend zijn van Netflix – met veel zorg en oog voor detail gemaakt. De opnames hebben op verschillende locaties plaatsgevonden, zoals Maleisië, Kazachstan en uiteraard Venetië. Het leven van Marco Polo, zijn reizen en ervaringen zijn geloofwaardig in beeld gebracht. Zo kun je niet alleen naar een spannend verhaal kijken, maar ook ongemerkt veel kennis opdoen over het leven in die tijd.

Screenshot 2014-11-17 at 22.29.03

Persoonlijk kijk ik veel naar Netflix om lekker te ontspannen, dezelfde reden waarom ik graag boeken lees wanneer de kinderen in bed liggen. Door de serie Marco Polo op Netflix te gaan kijken, kijk je niet alleen naar een spannend verhaal over politieke spelletjes, oorlogen (veel Oosterse vechtsporten uiteraard) en seksuele intriges, maar doe je ook nog kennis op.

De ontdekkingsreiziger die ruim 700 jaar geleden leefde, is daardoor nu nog in staat om jouw eigen wereldbeeld te verruimen. En het is ook handig wanneer je kinderen geschiedenisles op school krijgen: ik heb -door me te verdiepen in deze nieuwe Netflix serie- alweer een boel bijgeleerd waarmee ik morgen aan de ontbijttafel ongetwijfeld indruk ga maken 😉

Kijk hieronder naar een trailer van de Netflix serie Marco Polo, een productie van John Fusco, die op 12 december 2014 in première zal gaan. Rollen zijn onder meer weggelegd voor Benedict Wong, Zhu Zhu, Tom Wu, Remy Hii en Rick Yune. Marco Polo wordt gespeeld door Lorenzo Richelmy. Het eerste seizoen bestaat uit 10 afleveringen en wordt al de tegenhanger van “Game of Thrones” genoemd.

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Expeditie Archeon – kamperen in Archeon [verslag deel 1]

Archeon, een park waar je geschiedenis kunt beleven, waar je verhalen kunt horen, kunt zien …