Uitbreiding vaderschapsverlof

Eindelijk is het dan zover: ‘Uitbreiding vaderschapsverlof komt er hoe dan ook’. Op 2 maart pronkt er op de site van Nu.nl een artikel over het feit dat Europese vaders binnenkort kunnen uitzien naar twee weken betaald verlof na de bevalling van hun kind. Dat stelt Marije Cornelissen, Europarlementariër bij GroenLinks, tegenover NUzakelijk.

Moeders zijn verantwoordelijk
In dit artikel wordt duidelijk gesteld dat naast de praktische zorg voor een pasgeboren baby, het vaderschapsverlof ook een symbolische lading heeft. Er wordt gezegd: “De boodschap van de huidige twee dagen verlof is: moeders zijn verantwoordelijk voor het grootbrengen van een kind, zo wordt het nooit wat met de arbeidsparticipatie van vrouwen.” Tevens stelt Cornelissen “Als je vrouwen op de arbeidsmarkt wilt, dan moet je ook de zorgtaken verdelen”.

Mijn ervaring
Zelf ben ik moeder van 2 kinderen. Een dochter van nu bijna 4 jaar, dus bijna naar de basisschool, en een zoon van nu ruim 1. Bij de geboorte van de kinderen kwam mijn man in aanmerking voor 2 dagen ‘verlof’. Dit viel bij beide kinderen niet gunstig: onze dochter is op een zondag geboren (dag 1) en onze zoon is op zijn vaste vrije dag, de vrijdag, geboren. Dus het woord betaald verlof kennen wij niet als zodanig.

Negen maanden wennen
Wij vrouwen mogen tijdens de zwangerschap al 9 maanden wennen aan het moederschap, we voelen ons lichaam veranderen. Na 4 maanden begint het ook leuk te worden voor de papa, dikkere buik, en misschien is de baby zo lief om eens te schoppen als zijn hand op je buik ligt (mijn dochter deed niet mee aan dit spelletje. Tot aan haar 7de maand in de buik, toen was er geen ruimte meer om weg te kruipen).

Twee weken vrij
Beide kinderen zijn met een keizersnede ter wereld gebracht, fijn dat de medische wereld zo ver is dat dit mogelijk is, maar het herstel voor mama is iets minder. Hulp van de papa is hierbij dus zeer wenselijk! Mijn man heeft, na de geboorte van onze kinderen, 2 weken vrij genomen, voor zichzelf, de kinderen en voor mij. Maar het onbetaalde verlof zou het een stuk aantrekkelijker maken. Nu hebben we er niks meer aan, wij zijn compleet. Maar vaders van de toekomst: GENIET!

About Nienke

nschuil@hotmail.com'
Ik ben moeder van een dochter van bijna 5 jaar, die zich al heel wat voelt, en een zoon van nu ruim 2 die denk dat de wereld draait om het eten van snoepjes en koekjes. Ik werk part-time, 3 dagen in de week, op maandag en woensdag ben ik thuis bij de kinderen. Ik hou van schrijven, lezen, kletsen, koken, zoeken naar een nieuwe uitdaging, buiten zijn en leuke dingen ondernemen met de kinderen.

Check Also

Trotse (aanstaande) moeders (en vaders) gezocht!

TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl werken al jaren met een team van recensenten en bloggers. Sommige mensen …