De astma van Alex

Screenshot 2014-03-15 at 16.23.35Er is een hele serie boeken verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken onder de naam “De Ziekenboeg“. Hierin worden allerlei ziekten en aandoeningen op voor (jonge) kinderen duidelijke en begrijpelijke manier verteld. Eerder bespraken we al “Het oor van Leonoor“, over buisjes in je oren en “De MS van Tess” over Multiple Sclerose. Nu kregen we ter recensie het boek “De astma van Alex“.

Recensie

De astma van Alex heeft als subtitel ‘Als je soms moeite hebt met ademen‘. Het gaat over Alex, die steeds moe is omdat hij niet goed kan slapen doordat hij steeds moet hoesten. Hij blijkt astma te hebben. Helder wordt uitgelegd wat astma is, op een manier die kinderen serieus neemt en die eerlijk is, zonder het mooier of juist minder mooi te maken. De illustraties zijn mooi en helpen bij de uitleg.

Ook de redenen van astma, de aanpak en consequenties komen aan bod. Zo blijkt Alex allergisch voor de huiskat en moet er gekeken worden naar een manier waarop hij niet ziek wordt en de poes toch niet het huis uit hoeft. De noodzaak van de ‘pufjes’ wordt uitgelegd en er wordt eerlijk beschreven dat Alex het helemaal niet leuk vindt om iedere dag medicatie te inhaleren. Ook een ernstige astma aanval die eindigt in het ziekenhuis komt aan bod. Een compleet en eerlijk boek over een aandoening waar veel (jonge) kinderen last van hebben.

Screenshot 2014-03-15 at 16.24.33

Ik vond het boek erg goed. Zelf heb ik astma en mijn jongste zoon ook en met name de ervaringen die ik met hem heb, soms wel drie keer per week naar de Eerste Hulp om te ‘nevelen’, maakten dat ik het boek niet kon lezen zonder tranen in mijn ogen te krijgen. Het is erg herkenbaar beschreven, zowel voor kinderen die astma hebben als voor hun broertjes, zusjes, vriendjes en ouders.

Screenshot 2014-03-15 at 16.24.10Mijn zoon vond het stoer dat er een boek is over wat hij meemaakt. Ik denk dat het voor kinderen die astma hebben ook een prima boek is ter voorbereiding op een spreekbeurt. Voor ouders die nog maar net ontdekken dat een van hun kinderen astma heeft, geeft het veel en duidelijke informatie (achter in het boek staat nog extra informatie). Kortom: een aanrader voor iedereen die op de een of andere manier iets met kinderen en astma te maken heeft.

De astma van Alex – Christine Kliphuis & Helen van Vliet
Informatief, hardcover, 64 pagina’s, De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier >>>>

 

 

 

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Bissell Vac & Steam: stofzuigen en dweilen tegelijk [recensie]

In een huis met 5 personen waarvan 2 met allergie / astma is het extra …