Amy: The girl behind the name – bespreking van de film over Amy Whinehouse

amy-film-poster-trotse-moedersDe film Amy vertelt het unieke levensverhaal van zangeres Amy Winehouse vanuit haar eigen perspectief. Met haar fenomenale stem en muzikale talent, behoort zij tot één van de grootste iconen van deze eeuw. Als dé superster van een generatie en een authentieke jazzartiest pur sang, schreef en zong Amy vanuit het diepst van haar hart. Ze gebruikte haar muzikale gave om haar persoonlijke problemen te uiten.

De combinatie van haar rauwe eerlijkheid en haar talent resulteerde in enkele van de origineelste en meest bejubelde nummers van deze eeuw, waarvoor zij bekroond werd met zes Grammy Awards. Haar wereldwijde succes had echter ook zijn keerzijde en veroorzaakte een opdringerig en genadeloos mediacircus, dat in combinatie met haar roerige relaties en rock-‘n-roll levensstijl zijn tol begon te eisen. Op 23 juli 2011 overleed Amy Winehouse aan alcoholvergiftiging. Ze was 27 jaar oud.

Samen met de 15-jarige Cherry ben ik de film Amy gaan bekijken. Een persvoorstelling, 14 juli, bijna 4 jaar nadat Amy Whinehouse overleed. Cherry is een echte fan van Amy Whinehouse en heeft zowel haar muziek als haar leven op de voet gevolgd. Ze heeft, toen ze in groep 8 zat, en dagelijks met mijn oudste zoon (toen nog in groep 3) meereed in onze auto naar school, me laten kennismaken met de muziek van Amy, die ik toen erg mooi vond.

Over de laatste periode in het leven van Amy had ik ook een en ander meegekregen via de pers, maar Cherry heeft ook een aantal biografieën gelezen en ik was dus benieuwd naar hoe we de film Amy zouden ervaren.

amy-whitehouse-film-trotse-moedersDe film is op een bijzondere manier samengesteld: door filmfragmenten, soms gewoon met een telefoon gemaakt, maar wel authentiek, zien we het leven van Amy Whinehouse van dichtbij. Haar muziek, waarvan de teksten naadloos aansluiten op wat ze meemaakt en commentaar van mensen dichtbij haar, vullen deze beelden aan waardoor er een chronologisch verhaal wordt verteld van een meisje met een bijzondere stem, die door de manier waarop ze haar eigen (jazz) stijl heeft, steeds bekender wordt en meer waardering krijgt.

We zien hoe intens en puur ze is en hoe ze op die manier niet alleen zingt, maar ook haar leven en liefdes meemaakt. En we zien ook hoe dat haar opbreekt, hoe het maakt dat drank en drugs een plaats innemen in haar leven.

Amy wordt omringt door een groep trouwe vrienden, èchte vrienden, maar die kunnen haar niet beschermen en afschermen van mensen die van haar willen profiteren en ook niet van de pers, die zich op haar en haar leven stort. Amy blijft zichzelf, maar gaat ten onder aan het niet kunnen omgaan met de bekendheid en de dingen die ze meemaakt. Op 27-jarige leeftijd sterft ze, waarschijnlijk omdat haar hart de hoeveelheden alcohol die ze tot zich neemt niet meer aankon. De film sluit af met een korte terugblik in beelden en laat je stil achter.

amy-whitehouse-film-trotse-moeders-1Ik, als iemand die alleen een paar bekende liedjes van Amy Whinehouse kent, was onder de indruk van haar stem, haar teksten, haar eerlijkheid en puurheid en de eenzaamheid die groter werd naar mate ze bekender werd. Ik ben erg onder de indruk van de film waarvan ik niet eens doorhad dat hij meer dan 2 uur duurt, zo werd ik in de film en de muziek meegenomen.

Cherry, als “Amy fan en Amy-kenner” was evenzo onder de indruk. Volgens haar geeft de film een heel goed beeld van het leven van Amy Whinehouse en ook zij was stil toen de film afgelopen was.

Ben je dus geïnteresseerd in een oprecht beeld van het leven van Amy Whinehouse, vanaf de eerste liedjes tot aan haar dood en wil je nog genieten van haar stijl, van haar stem, van haar teksten en muziek, ga dan zeker naar deze indrukwekkende film.

De film Amy: The girl behind the name gaat in première tijdens het Filmfestival 2015 in Cannes en zal vanaf 13 augustus 2015 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Jippie No More! op het Cinekid Festival en vanaf 13 december in de bioscoop.

Iedere herfstvakantie vindt Cinekid Festival plaats: het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld. De nieuwste …

Share
Share