Op dieet? Doe normaal! [recensie]

op-dieet-doe-even-normaal_1Weet je voldoende over gezonde voeding, maar lukt het je niet om van het lekkere eten af te blijven? Dan heb je geen recepten nodig, maar tips om je eetgedrag te veranderen!
We zijn een beetje doorgeslagen in ons streven naar gezond eten, afvallen en de nieuwste trends op dieetgebied. Volhouden valt echter niet mee, want hoewel de meeste diëten ons precies voorschrijven wat wel en niet mag, vertellen ze er niet bij hoe je dat dan moet aanpakken. Heleen Ligtelijn telt geen calorieën, ze neemt ons eetgedrag onder de loep. Doe de test en ontdek waarom jij eet. Dan kun je je gedrag aanpassen en weer normaal gaan eten. Een keer een taartje of een pizza mag dan best!

Het boek ‘Op dieet? Doe normaal!’ bestaat uit twaalf hoofdstukken en een inleiding. In de inleiding vertelt Heleen Ligtelijn dat dit boek niet draait om het tellen van calorieën of het schrappen van koolhydraten, maar over eetgedrag. Om blijvend af te vallen heb je niet alleen kennis over voeding nodig, maar ook over eetgedrag, over eetpatronen. Zij heeft zich als psycholoog gespecialiseerd in het veranderen van eetgedrag en het aanleren van een gezonde levensstijl. In de hoofdstukken die er volgen schrijft ze over het ontstaan van aangeleerde honger en hoe je er ook weer vanaf kunt komen. Er wordt een hoofdstuk gewijd aan emotie-eten en er wordt informatie gegeven over externe eter. De auteur stelt ook dat je zelf je eigen vijand bent, maar stiekem wisten we dat allang. Het laatste hoofdstuk gaat over vallen en opstaan.

Recensie:
‘Dit boek gaat over dus eetgedrag’, dacht ik toen ik hem binnenkreeg, ‘interessant, ik ben benieuwd of ik er iets aan heb.’ Toevalligerwijs was er de week ervoor iemand die me wees op dit boek en ik was er nog niet aan toegekomen om het te bekijken toen hij als recensie exemplaar op mijn tafel terecht kwam. ‘Geweldige cover’, was overigens het allereerste dat ik dacht. Daar is over nagedacht en ook de rest van dit boek is prachtig vormgegeven, het is duidelijk dat er veel zorg aan besteedt is. Er staan ook nog eens leuke illustraties in en de belangrijke informatie is alvast voor je gearceerd.

op-dieet-doe-even-normaal_2

In de zijlijn vindt je memo’s, weetjes en doordenkers. Informatie wordt afgewisseld met quotes en dieetverhalen uit de praktijk, van mensen die vertellen over hun dieet en over hoe dat mislukte omdat ze het niet kon volhouden. Ook vindt je in dit boek meerdere testen om uit te zoeken wat voor dieet-denker je bent of wat voor soort eter je bent. Persoonlijk had ik veel aan de test of ik een emotie-eter ben, maar eigenlijk diende die meer als bevestiging. Er waren immers niet voor niets vijftig hele kilogrammen bijgekomen, ooit. Tegenwoordig ben ik er al heel veel van kwijt, maar eten vanuit een emotie blijft een issue bij mij en zorgt nog regelmatig voor een kleine terugval.

“Met emotie-eten bedoelen we eten als reactie op iets dat je voelt. De aanleiding om te gaan eten komt dus door een sensatie (emotie, gevoel, gedachte) vanuit jezelf en niet door iets uit je omgeving.”

Het hoofdstuk over hoe aangeleerde honger ontstaat is voor mij zeer herkenbaar, want ik heb zo van die periodes dat ik ’s avonds voor het slapengaan wat moet eten. Dit hoeft geen chips of chocolade (of iets degelijks) te zijn, maar er moet wel iets in mijn maag voor ik ga slapen. Ik verdenk mijn maag ervan dat het expres gaat knorren tegen een uur of negen zodat hij nog wat van me krijgt. Dit gaat overigens niet per definitie samen met een activiteit zoals televisie kijken.

Dat deze ‘nep-honger’ al heel snel aangeleerd kan worden zie ik overigens aan mijn vijfjarige zoontje, die moet tegenwoordig iets te eten hebben als hij televisie kijkt. Of dat wil zeggen: hij zou graag elke keer iets eten, maar dat feestje gaat niet door en ik probeer hem zelfs helemaal af te leren om iets te eten tijdens het televisie kijken. Dat is overigens onbegonnen werk denk ik, dus hij moet net als ik leren dat je niet altijd iets hoeft te nemen, dat televisie kijken en eten niet bij elkaar horen. Heleen vergelijkt het aangeleerde eetgedrag met de Pavlovreactie.

op-dieet-doe-even-normaal_3
In het hoofdstuk er na legt ze gelukkig ook uit hoe je de aangeleerde honger ook weer kunt afleren door bijvoorbeeld afleiding te zoeken, verleiding uit de weg te gaan of steun te zoeken, maar ook door het te laten gebeuren (?!). Wat was ik persoonlijk blij met het hoofdstuk over emotie-eten, toch moest ik er wel over nadenken dat je door emoties evolutionair gezien juist minder honger krijgt, dan moeten we immers kunnen vluchten of vechten en gaat er minder energie naar de spijsverteringsprocessen in het lichaam. Hoe dit dan precies zit legt Heleen Ligtelijn uit in het betreffende hoofdstuk en geeft ze tips om het te voorkomen.

Dat je zelf je grootste vijand bent blijkt wel uit de voorbeelden die de auteur benoemd en ik moet eerlijk zeggen dat ik me er ook wel eens schuldig aan maak. Ik heb dan ook niet voor niets obesitas gehad en zit ik nog altijd op het randje van gezond gewicht en overgewicht. Overigens vind ik dat ik redelijk gezond leef, maar dit boek reikt me net wat extra handvatten om niet te vervallen in oude gewoontes. Dat werkt niet de hele tijd, maar wel vaak en daarom ben ik ook heel blij dat ik dit boek heb gelezen. Binnenkort begin ik er voor de tweede keer aan om mezelf even weer wat reminders te gunnen. Dat is het mooie van dit boek, je kunt het keer op keer lezen en elke keer weer wat nieuws leren.

op-dieet-doe-even-normaal_5

In het laatste hoofdstuk van dit boek gaat over vallen en opstaan, en weer vallen en weer opstaan, keer op keer. Het weetje dat voor mij het belangrijkste is en tevens zeer herkenbaar (dus dat eigenlijk in mijn gegrift zou moeten staan) is:

op-dieet-doe-even-normaal_4‘Niet elke fout is even erg,
maar een kleinere misstap kan wel
de voorbode zijn van een grotere.’

Daar moet ik alert op blijven. Al met al vond ik dit een heerlijk boek om te lezen. Eindelijk eens een boek waarin niet staat wat je wel en niet mag eten, een boek waarin je geen dieet hoeft en te volgen en waar niet wordt voorgemalen wat je doen en/of laten om blijvend af te vallen. Nee, gewoon een no-nonsens boek met toepasbare informatie zonder te hoeven hongerlijden.

Op dieet? Doe normaal! – Heleen Ligtelijn
Paperback, 232 pagina’s, uitgeverij Kosmos
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Be the best you planner, van mom in balance, uitgebracht door Kosmos Uitgevers

Be the best you planner, van mom in balance, uitgebracht door Kosmos Uitgevers

Hoe vaak ik al niet aan lijstjes, to-do schriftjes, briefjes, reminders en andere systemen ben …

Share
Share