Ode aan de liefde – Dirk Zeelenberg [recensie]

Ontroerende, hilarische en herkenbare verhalen over geluk in de liefde.

ODE AAN DE LIEFDE
TROUW-AMBTENAAR DIRK ZEELENBERG

Als acteur in Divorce kwam ik tot mijn vreugde in de meest opmerkelijke situaties terecht. Maar als trouwambtenaar ontdekte ik dat het echte leven daar nog een flinke schep bovenop blijkt te doen. Schoonloeders, familieschandalen, last minute afzeggingen en verrassingshuwelijken, ik heb het allemaal meegemaakt. Ik deed het bijna in m’n broek van het lachen en hield het niet droog van ontroering. Maar bovenal heb ik meegeleefd en genoten. De buitengewoon persoonlijke verhalen over de liefde en het leven hebben me zonder uitzondering geïnspireerd en vooral tot op het bot geraakt. Waar ik dankbaar voor en trots op ben. Daarom vind ik dat ik ze niet voor mezelf mag houden.’

In Ode aan de liefde geeft Dirk Zeelenberg een kijkje achter de schermen van (trouw)minnend Nederland met liefdevolle, ontroerende, pijnlijke, opmerkelijke, grappige, hilarische maar vooral herkenbare verhalen over familie, vertrouwen, ruzie, hoop, ziekte, vriendschap, dromen, twijfel en natuurlijk het ja-woord.

Hoewel het grote publiek Dirk Zeelenberg kent als acteur, is het voltrekken van huwelijken zijn grote passie geworden. Niet alleen zijn eerste boek Niet bepaald een succesverhaal (65.000 verkochte exemplaren), maar ook de talloze speeches die hij als trouwambtenaar schreef, zijn van zijn hand.

Recensie
Dirk Zeelenberg heeft als acteur meegewerkt aan “Divorce“. Maar, wanneer hij trouwambtenaar is krijgt hij een kijkje achter de schermen bij alles wat rondom de trouwplechtigheid zich af kan spelen. En, daarvan mogen we een stukje van mee genieten.

Het begint al met 28 redenen waarom mensen met elkaar trouwen. Dan volgt het verhaal van Jan en Gerda. Het is in eerste instantie het huisje-boompje-beestje verhaal. Toch verloopt het onverwacht anders. Prachtig hoe het leven tussen deze mensen verder gaat en wat er jaren later gebeurt. Hartverwarmend.

De vader die heel bezorgd is over zijn dochter die blijft zitten na een jarenlang huwelijk met een man die alcoholverslaafd was. Wat was hij blij dat hij nu weer de kans kreeg om zijn dochter zelf in bescherming te nemen. Totdat zij weer een nieuwe liefde tegenkomt. Lees zelf maar hoe dit zich ontwikkelt, en hoe een trouwambtenaar daarin komt te zitten, ook met zijn gevoel. Emotioneel.

Als trouwambtenaar houd je ook van mensen en dat is van onvergetelijke waarde op een trouwdag.

Er zijn humoristische huwelijks sluitingen, maar ook droevige. Eigenlijk realiseer je dat zelf niet, de huwelijken die ik mee mocht maken, hadden allemaal de ingrediënten die daarvoor nodig zijn, maar verder niets ongewoon of bijzonders. Daarom is het lezen van dit boek ook zo leuk en meer inzichtelijk, zonder te spreken van “zwaar”. Ik gun jullie allemaal het lezen met alle ontspanning die bij zo’n boek past.

Ode aan de liefde – Dirk Zeelenberg
Paperback, 184 pagina’s, uitgeverij Omdehaverklap
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Wie wil er met me trouwen?

In 52 rake miniatuurtjes neemt Bert Staal zowel het huwelijksaanzoek als het verschijnsel contactadvertentie op …

Share
Share