Godmother in Panama door Hendrik Jan Korterink

Elke maand recenseren ouders uit het hele land boeken voor de TrotseMoeders.nl Boekenclub. Voornamelijk kinderboeken, maar ook boeken voor vader en moeder zelf. In de maand mei was dit het non-fictie boek De Godmother in Panama van Hendrik Jan Korterink (Nieuw Amsterdam). Lees hieronder de ervaringen.

Het verhaal:
In het eerdere boek van deze schrijver, De Godmother, wordt de criminele carrière van Thea Moear, medeoprichter van de Bruinsma-groep, beschreven. Dat verhaal eindigde in Panama. Kort na het verschijnen van dat boek werd Moear opgepakt en gevangen gezet. Saai is het bajesleven in Panama inderdaad niet. Moear is er nog maar net of er doet zich al een uitbraakpoging voor. Het leven is er hard en wordt letterlijk geleid op het scherp van de snede: ruzies worden uitgevochten met scheermesjes. Moear weet zich goed staande te houden. Er ontstaan zelfs vriendschappen voor het leven.

Ankie:
Ik verwachtte een geromantiseerd verhaal over een sterke vrouw die opklimt in de misdaad. Het bleek echter meer een biografie; een groot artikel. Een verhaal waar je zeker je hoofd bij moet houden tijdens het lezen.

Het is een zeer interessant boek en het bied een verrassende kijk binnen de georganiseerde misdaad en het gevangenisleven. Als lezer duik je echt in het leven van deze Thea Moear. In dit boek vertelt zij heel “echt en puur” over haar leven en geeft ze haar kant van de verhalen die de media de afgelopen jaren in de publiciteit hebben gebracht. De verschillen tussen Thea Moears verhaal en die van de media zijn enorm. Dit bewijst maar weer eens dat je niet zomaar alles moet geloven wat je voorgeschoteld krijgt. Het boek is hierdoor echt vernieuwend en maakt het boek zeer het lezen waard. Een verassend boek wat boeit tot het einde.

Alain de Groot:
Toen wij het boek De Godmother in Panama ontvingen, scheen het zonnetje dus ben ik gelijk met boek in de hangmat gaan liggen. Het verhaal is boeiend vanaf de 1e regel. Het leest lekker weg; makkelijker en spannender dan het eerste deel: De Godmother. Ik ben nu op blz 212 en verheug me om het helemaal af te lezen.

Je leest hoe “de Godmother” in het begin leefde en hoe ze in het criminele milieu terecht kwam. Ook lees je dus hoe het afloopt en hoe aangrijpend het leven in de gevangenis is. Wat zij daar meemaakt, is vergelijkbaar met haar leven op straat. Ze is een handel begonnen en kan zo goed voor zichzelf zorgen; het verzacht het gevangen zijn.

Dit boek, De Godmother in Panama, raad ik vooral mensen aan die net als ik van true crime en waargebeurde verhalen houden.

Angelique Hameleers:
Ik heb het boek in één keer uitgelezen. Ik had even nodig om in het verhaal te komen omdat er dan in een hoog tempo wordt uitgelegd hoe de amsterdamse onderwereld in elkaar zit. Maar na een paar hoofdstukken zat ik echt in het verhaal en werd het heel boeiend.

Ik vond het aangrijpend hoe het eraan toe gaat in de Panamese gevangenis en ik was onder de indruk van de kracht en positiviteit van Thea en haar vriendinnen. Je hoort in de media wel eens hoe het toegaat in zulke oorden, maar om dat dan te lezen van iemand die het zelf heeft meegemaakt, vond ik bijzonder.

Naast Thea’s verhaal wordt er ook aandacht besteed aan de verhalen van andere vrouwen uit tal van landen, zoals het verhaal van de zeeuwse Marscha. Zij is een jonge vrouw die op jonge leeftijd al een vreselijk huwelijk achter de rug heeft. Zij heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en laat zich verleiden tot een drugstransport, aangelokt door het geld wat zij hiermee kan verdienen. In Panama wordt ze gearresteerd en ook zij komt in de vrouwengevangenis. Ook haar verhaal is heel aangrijpend.

Ik vind het zeker een aanrader om te lezen. Het boek behoort niet tot een genre wat ik zelf gauw zou kopen, maar ik ga nu zeker het andere boek over Thea, De Godmother, ook lezen.

Uitgever: Nieuw Amsterdam | mei 2008  | 255 pagina’s

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.
Share
Share