Het geheim van de kat – Alles wat je over je kat wilt weten

het geheim van de kat Ik hou van katten. Sinds mijn jeugd ben ik ook opgegroeid met katten in huis, alleen in de jaren dat ik studeerde en op kamers woonde was ik ‘katloos’. En onze dochters van 8 en 12 weten niet beter dan dat er poezen in huis zijn. Honden vind ik ook lief en leuk hoor. Naast (sinds kort weer) twee poezen, hebben we ook een hond, maar uiteindelijk heb ik meer met katten. Ze zijn zo lekker eigenwijs, en zelfstandig, en eigenzinnig. Ze hebben zulke uitgesproken karakters, maar zijn zo gezellig (meestal)!

In Het geheim van de kat – Alles wat je over je kat wilt weten geeft John Bradshaw uitvoerig inzicht in katten. Mensen en katten leven al 8.000 jaar samen, maar katten volledig doorgronden is toch lastig. Hoe weet je nu of je kat echt happy is? Wij hebben bijvoorbeeld sinds een maand of twee weer een kitten en ik denk dat hij wel blij bij ons is, maar is dat echt de betekenis van dat eindeloze spinnen van hem?

Een ander voorbeeld: onze hond leert snel, heel snel, maar het is me nog nooit gelukt om een kat dezelfde commando’s aan te leren. Waar heeft dat mee te maken? Waarom komt een kat (vrijwel) altijd op zijn pootjes terecht als hij valt? Drie heel verschillende soorten vragen, waar in het boek aandacht aan wordt besteed.

Toet
De evolutie van de kat vond ik ook erg interessant. Alle katachtigen stammen af van een middelgroot katachtig dier (de Pseudoaelurus) dat ongeveer 11 miljoen jaar geleden op de steppen van Centraal Azië leefde. Van oorsprong zijn katten toch wilde dieren, roofdieren. Maar de oude Egyptenaren hielden al katten als huisdier, en zij waren echt niet de eersten.

De geschiedenis en de domesticatie van de kat worden uitgebreid en boeiend beschreven. Maar ook de fysieke ontwikkeling van katten, het spelen van kittens dat eigenlijk een voorbereiding op de jacht is en de manier waarop katten met elkaar communiceren.Ook erg leuk zijn de voorbeelden van specifiek kattengedrag, en zo herkenbaar …

Het geheim van de kat – Alles wat je over je kat wilt weten is een heel uitgebreid naslagwerk, waarin meer over katten beschreven wordt dan je op voorhand zou denken. Het boek is gebaseerd op uitgebreid (en veel verschillende) onderzoeken en de vele voorbeelden maken het echt leuk om te lezen! Het is leuk en interessant voor iedereen die een kat heeft, een must-have voor elke kattenliefhebber. Het is niet bepaald een boek dat je even gezellig gaat lezen voor het slapen gaan, maar wel om geregeld een stukje uit te lezen en weer wat meer begrip en respect voor je eigen kat te hebben.

Simba
Ontzettend boeiend is deze site. De auteur van Het geheim van de kat – Alles wat je over je kat wilt weten, John Bradshaw, heeft meegewerkt aan het project van de BBC om samen met GPS’en en microcamera’s in beeld te brengen hoe katten zich door hun buurt bewegen. John Bradshaw, is directeur van de Anthrozoology Institute aan de universiteit van Bristol. Hij heeft een vergelijkbaar boek over honden geschreven, ‘Dit is de hond’. Ik twijfel er niet aan dat dit een minstens boeiend boek voor hondenliefhebbers is.

Het geheim van de kat – Alles wat je over je kat wilt weten – John Bradshaw
Bekijk op bol.comInformatief boek, paperback, 431 pagina’s, Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>>

(op de foto’s onze eigen katten: Simba en Toet)

Ben je meer een hondenliefhebber?
Bekijk dan hier het boek “Dit is de hond” van John Bradshaw >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Het puberende meisjesbrein ontrafeld [recensie]

In ‘Het puberende meisjesbrein ontrafeld‘ geeft Lisa Damour tips voor het opvoeden van je puberende tiener. …