Hoe voorkom je een voetje tussen de spaken van de fiets [video]

Screenshot 2015-04-30 at 08.01.16Uit een nieuw onderzoek van de Task Force Kinderveiligheid blijkt dat er jaarlijks er 2.300 kinderen tussen de 1 en 6 jaar met hun voet tussen de spaken komen.

Botbreuken
Los van dat het in alle gevallen pijnlijk is, leidt het in meer dan een derde van de gevallen tot botbreuken. De meeste ongelukken gebeuren bij het vervoeren van kinderen achterop de fiets, de meeste kinderen die hun voetje tussen de spaken krijgen zijn tussen de 3 en de 5 jaar.

Vermeende veiligheid
De meeste ouders denken dat ze hun kind veilig op de fiets vervoeren. Toch blijkt uit het onderzoek dat meer dan de helft van de ouders geen veilige spaakafscherming op de fiets heeft. Stoeltjes die dateren van vóór 2004 zijn nog niet voorzien van spaakafscherming, die erg effectief is bij het voorkomen dat een voet tussen de spaken komt. Bij 90% van de mensen die een ouder / tweedehands fietsstoeltje hebben is er sprake van onvoldoende spaakbescherming.

Screenshot 2015-04-30 at 08.20.07

Wat gaat er nog meer mis?
8% van de ouders heeft het fietszitje niet goed gemonteerd, bij 27% is de gordel niet goed bevestigd en 61% heeft de voetriempjes niet (juist) vastgemaakt. Dat is niet gering, zeker gezien het feit dat ouders zichzelf gemiddeld een 8 geven voor de veiligheid van de fietsrit.

Doe de veilig-op-de-fiets check en kijk of jij veilig met je kind fietst!
Door onderstaande video te bekijken, kun je zien of jij jouw kind wel veilig vervoert en wat je eventueel nog kunt doen om de veiligheid te verhogen en de kans op een voetje tussen de spaken te verminderen. De meeste aanpassingen kun je eenvoudig zelf doen!

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Het gebruik van een antistollingsmiddel (LMWH, een vorm van heparine) door zwangere vrouwen met een …

Share
Share