De Kraaienfluisteraar; deel 1 van de trilogie De Wildlingen

wildlingen-kraaienfluisteraar-trotse-moeders-1De 13-jarige Kra woont al zo lang hij zich kan herinneren in een boomhut met als enig gezelschap kraaien, waarmee hij heeft leren praten. Bij een toevallige ontmoeting met Lydia en haar vader, die in een huis vlak bij Kra’s boomhut wonen, redt Kra hen van een groep angstaanjagende criminelen met bijzondere, dierlijke eigenschappen. Misschien is Kra niet de enige die met dieren kan praten?

De ontmoeting vormt het beginpunt van Kra’s zinderende zoektocht naar zijn eigen achtergrond en naar de waarheid achter de dood van zijn ouders. De kraaienfluisteraar is het eerste deel van de veelbelovende fantasytrilogie De Wildlingen voor lezers met een honger naar duisternis en mysterie.

Recensie
Het boek De Kraaienfluisteraar kwam net binnen voor we in de auto stapten onderweg naar vrienden. Om bij hen te komen, hebben we ongeveer een uur nodig. Een uur, waarin in ongestoord heb kunnen lezen! Op de terugweg was het wat lastiger: iedereen wilde nog vertellen dat het zo gezellig was etc. Toch heb ik nog een stuk kunnen lezen en ’s avonds op de bank ook nog. Vanmorgen was mijn jongste al om half 6 wakker en dus had ik (weekend!!) nog een paar uurtjes de tijd om (in bed) het boek uit te lezen. Gelukkig maar, want het was erg spannend!

Het boek gaat over Kra, een jongen die een terugkerende droom heeft waarin zijn ouders hem op 5-jarige leeftijd uit het raam duwen waarbij een grote zwerm kraaien hen optilt en in veiligheid brengt. Gedurende het boek wordt duidelijk waarom de ouders van Kra dit gedaan hebben.

wildling-kraaienfluisteraar-trotse-moeders-4

Kra werd opgevangen door de kraaien en woont in een eigengemaakt nest, met twee ‘gewone’ zwarte kraaien en één witte (die eigenlijk nooits iets  zegt). Hij kan met ze praten en kan goed klimmen. Het boek speelt zich acht jaar nadat zijn ouders hem hebben “weggedaan” af. Kra heeft nachtmerries over wat er gebeurd is en in die nachtmerries herinnert hij zich steeds meer.

Vlakbij het nest van Kra is een gevangenis. Er ontsnappen drie gevaarlijke gevangenen en Kra en zijn kraaien helpen de directeur van de gevangenis en diens dochter Lydia. Lydia en Kra krijgen contact en Lydia komt er achter dat Kra niet kan lezen. Ze wil met hem naar de bibliotheek. In de bibliotheek werkt een lieve dame die al een hele tijd prentenboeken en warme chocolademelk voor Kra klaarzet. Wanneer ze hen helpt met informatie over spinnen (Kra heeft zich herinnerd dat de “Spinnenman” bij zijn ouders was, en de ontsnapte gevangenen hadden ook zijn symbool) vermoorden de gevangenen haar.

wildling-kraaienfluisteraar-trotse-moeders-2

Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat er in de stad Blackstone, waar ze wonen, veel “Wildlingen” wonen: mensen zoals Kra die allemaal met één soort dieren kunnen communiceren. Er zijn ‘goede’ Wildlingen, zoals Kra en zijn vrienden, maar ook ‘slechte’, zoals de ontsnapte gevangenen, die destijds, 8 jaar geleden, volgelingen van de ‘Spinnenman’ waren.

De ‘Vossenfluisteraar’ (ik onthul hier niet wie dat is) heeft destijds de ‘Spinnende Man’ naar “Het land der doden” verwezen. Hij kan terugkomen wanneer de kraaienfluisteraar (Kra) met een soort zwaard (kraaiensnavel) het gordijn tussen beide werelden openmaakt. Daar zijn zijn voormalig volgelingen op uit, en ze gijzelen Lydia. Er volgt een strijd die erg spannend is en ook vrij gruwelijk voor kinderen om te lezen. Er gaan mensen dood, onder andere door de dieren die bij de Wildlingen horen.

wildling-kraaienfluisteraar-trotse-moeders-1

Zo vermoordde de ‘Spinnende Man’ mensen, zoals de ouders van Kra, door hen helemaal de bedekken met spinnen, die ook in hun mond en keel gingen waardoor ze stikten. Dit soort omschrijvingen maakt dit tot een boek wat echt niet geschikt is voor jongere kinderen, ook niet om voor te lezen. Het is ook erg spannend en er komt een passage in voor waarin levende mensen in ‘Het land der doden’ zijn en daar een strijd moeten leveren.

Ik heb zelf enorm genoten van dit boek. Het is erg goed geschreven en intrigerend. Binnen de fantasiewereld die gecreëerd is, is het verhaal erg realistisch. Ik zal het mijn kinderen voorlopig nog niet laten lezen (mijn oudste is 11), maar kijk zelf wel uit naar deel 2 en deel 3 en weet zeker dat mijn kinderen wanneer ze wat ouder zijn er ook van gaan genieten.

De Kraaienfluisteraar – Jacob Grey
Bekijk op bol.comEerste deel van de trilogie De Wildlingen
Harcover, 246 pagina’s, uitgeverij Moon
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Kroko-detectives

Zoek je nog een leuk cadeau? Of wil je graag dat je kind wat meer …

Share
Share