8 must-do zaken voor na de geboorte van je baby [checklist]

Hoera, je hebt een wondertje de wereld in gebracht! Je geluk kan niet op en je leeft op een roze wolk. Toch is het nieuwe begin met je eigen kindje niet alleen maar leuk, er moet namelijk een hoop geregeld worden na de geboorte. Van het versturen van geboortekaartjes tot het aanvragen van een identiteitsbewijs.. Er komt een hoop kijken bij het opstarten van een leven voor jouw pasgeboren kindje. Met deze must-do checklist zetten wij de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje!

1. Je kindje inschrijven + kinderbijslag
Het aangeven van je pasgeboren kindje bij de gemeente is één van de belangrijkste zaken waar je snel in moet handelen. Je moet dit namelijk al binnen drie dagen na de geboorte regelen. Een belangrijk moment met een symbolische betekenis, maar tevens het begin van een nieuwe periode. Je kindje krijgt een Burgerservicenummer en wordt aangemeld bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Binnen 4 weken ontvang je bericht terug en dan is het tijd om ook de kinderbijslag aan te vragen met je Digi-D. Goed nieuws: dit hoef je alleen te doen bij de geboorte van je eerste kindje. Je staat hierna namelijk al in het systeem, waardoor een volgend kindje automatisch wordt bijgeschreven.

2. Verzekeringen afsluiten
Een groot deel van je verzekeringen bepaal je helemaal zelf, maar er zijn ook verzekeringen die verplicht zijn voor iedere burger. Toch belangrijk om hier dus even bij stil te staan. De belangrijkste verzekeringen om zeker even na te lopen? Dat zijn natuurlijk de zorgverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering en de doorlopende reisverzekering. Zodra je een beetje bent bijgekomen van je zwangerschap is het bovendien zeker handig om even al je eigen verzekeringen door te lopen en te kijken voor welke verzekering(en) jouw kindje ook in aanmerking komt.

3. Erken je kind en vraag gezamenlijk ouderlijk gezag aan
Het is erg belangrijk om direct na geboorte je kindje te erkennen bij de gemeente. Wil je er extra vroeg bij zijn? Dan kan dat tegenwoordig zelfs al vóór de geboorte! Het komt ook voor dat ouders niet getrouwd zijn bij geboorte van het kindje. In dit geval is het benoemde punt extra belangrijk. Je loopt namelijk het risico dat de moeder als enige ouderlijk gezag krijgt. Vraag dus na de erkenning van het kindje ook gezamenlijk ouderlijk gezag aan. Zo wordt het juridisch vastgelegd dat jullie beiden gezag over jullie kind hebben. Dit kun je doen bij de Kantonrechter.

4. Voogdij vastleggen
De voogdij bepaalt wie er voor het kind zal zorgen, mochten beide ouders hier om welke reden dan ook niet meer toe in staat zijn. Een erg belangrijk punt, omdat je graag wilt dat je kindje altijd van goede zorg voorzien is en blijft. Niet vergeten dus!

5. Kinderopvang + toeslag
Kinderopvang is waarschijnlijk niet een van de eerste dingen waar je aan denkt tijdens je zwangerschap en na de geboorte van je kindje. Toch is dit punt erg belangrijk, aangezien je verlof niet eeuwig duurt en je ook weer aan de slag gaat. Is je kindje al aangemeld bij een kinderdagverblijf? Of heb je een regeling met je (schoon)ouders? Al wil je hier waarschijnlijk nog even niet aan denken, het is niet verkeerd om dit al vroeg te regelen. Bovendien kun je bij de belastingdienst inzien of je recht hebt op kinderopvangtoeslag.

6. Een identiteitsbewijs voor je kind
Ben je van plan om al snel op vakantie te gaan nadat je herstelt bent? Dan is het erg belangrijk om een identiteitsbewijs aan te vragen voor je kindje. Vroeger kon je je kind bijschrijven op je eigen paspoort, nationaal gezien kan dat nog. Indien je naar het buitenland gaat vervalt dat echter en heeft je kind wel een eigen identiteitsbewijs nodig. Het is belangrijk dat je dit bij de hand hebt. Moet je nu wel erg veel pasjes meedragen? Dan kan een portemonnee hoesje de oplossing zijn.

7. Zwangerschapsverlof
Over je zwangerschapsverlof zijn hoogstwaarschijnlijk al goede afspraken gemaakt voordat je kindje geboren werd. Vergeet niet om je werkgever op de hoogte te stellen na de geboorte van je baby. Zo weten je collega’s ook waar ze aan toe zijn met het totale verlof en kunnen jullie samen een startdatum bepalen. Tijdens je laatste vrije weken kun je je bezig houden met andere leuke zaken. Tip: Ontwerp een hoesje met foto van de nieuwkomer. Zo word je dagelijks aan één van de mooiste momenten uit je leven herinnert. Bovendien mis je je baby dan wat minder als je weer aan het werk gaat!

8. Geboortekaartjes
Alle belangrijkste administratieve zaken zijn nu geregeld. Tijd voor iets leuks: de geboortekaartjes! Dit kun je tijdens je zwangerschap doen, maar ook op je telefoon of tablet terwijl je in het ziekenhuis bijkomt. Gelijk een goed moment om je gadgets kids-proof te maken met bijvoorbeeld een tablet hoes. Wel zo handig met de grijpgrage handjes van je baby. De laatste stap? Het rondsturen van de geboortekaartjes met het goede nieuws naar al je vrienden en familie. Tijd om van elkaar te genieten!

 

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Kinderen meenemen op de scooter: mag dat?

Veel Nederlanders rijden op een scooter. Vooral in de stad is een scooter een handig …