Toen ik nog klassenmoeder was en er een kerstmenu bedacht moest worden voor een klas met 32 kinderen, waren er altijd wel allergiën om rekening mee te houden. Het fijnste was natuurlijk om een maaltijd te bedenken die iedereen kon eten, zodat er niet een apart bordje voor enkele kinderen op tafel kwam maar iedereen hetzelfde kreeg. Had ik toen maar de Glutenvrije bijbel gehad!
Glutenvrij koken
In die tijd was het eten kiezen voor kinderen met coeliakie vooral het weglaten van bepaalde producten of een vervangend product kiezen wat glutenvrij geproduceerd was. Met de Glutenvrije bijbel had ik echt een heel leuk kerstdiner kunnen samenstellen waarbij het niet eens op zou vallen dat het voor een aangepast dieet was.
Wat zijn gluten
Gluten zijn eiwitten die in bepaalde soorten granen voorkomen. Sommige mensen hebben klachten wanneer ze gluten binnen krijgen en zijn glutensensitief. Zij doen er goed aan om de gluten-inname te beperken. Ongeveer 1% van de mensen reageert heel heftig op gluten. Zij hebben coeliakie, een auto-immuunziekte die voorkomt bij mensen die er een erfelijke aanleg voor hebben. De ziekte wordt getriggert door het eten van gluten en geeft ontstekingsreacties in de dunne darm waardoor ernstige klachten zoals diarree, pijn en vermoeidheid kunnen ontstaan. Ook kan het darmslijmvlies blijvend beschadigd worden. Coeliakie is niet te genezen en gaat niet over door het volgen van een dieet. Het enige wat je kunt doen, is zorgen dat je nooit gluten binnenkrijgt.
Glutenvrije bijbel
De Glutenvrije bijbel is de 25e kookbijbel en de tweede die Janneke Vreugenhil heeft geschreven. Het is een must-have voor mensen met coeliakie (in de omgeving). Het staat vol met heerlijke recepten die sowieso aantrekkelijk zijn, of je nu wel of geen gluten mag binnen krijgen. Klaar met het apart koken voor mensen met een gluten-allergie, gewoon iedereen aan tafel met een van de lekkere gerechten die in de Glutenvrije bijbel staan. Echt goed gedaan, Janneke Vreugdenhil!
Algemene informatie over de Glutenvrije bijbel
Hét naslagwerk voor iedereen met coeliakie of een glutengevoeligheid.
Hoezo nooit meer een lekkere pizza of boterige croissants? Hoezo nooit meer een volkorenboterham, stroopwafel of een bordje pasta? Een steeds groter deel van de bevolking kampt met coeliakie of een andere vorm van glutenovergevoeligheid. Maar dat betekent heus niet dat je al je favoriete lekkernijen hoeft te laten staan.
Voor Glutenvrije bijbel ontwikkelde Janneke Vreugdenhil (die zelf glutensensitief is) meer dan 230 verrukkelijke, goed maakbare recepten die van eten weer een feest maken: van bagels tot boekweitbroodjes, van havertortilla’s tot hartige taart, van kaasschnitzel tot kerststol en van pain gris tot pompoenlasagne. Dit boek staat boordevol recepten om iedere dag glutenvrij, maar zéker niet minder lekker te eten.