De tijgervrouw van Galina

Tijd: het heden. Plaats: een Balkanland, verwoest door jarenlange conflicten. Natalia, een jonge arts, is op een missie naar een weeshuis om er kinderen te vaccineren. Onderweg krijgt ze het bericht dat haar geliefde grootvader is overleden, in een veldhospitaal ver weg en onder onduidelijke omstandigheden. Hij was arts, net als Natalia, en ze herinnert zich hoe hij haar vroeger altijd betoverde met zijn verhalen, doorspekt met lokale mythes en legenden, zoals die van de zwervende onvergankelijke man. Haar grootvader was ook arts en een zeer rationeel mens bovendien, maar toch raakt ze ervan overtuigd dat hij zijn laatste dagen doorbracht met het zoeken naar deze vagebond, die claimde onsterfelijk te zijn. Terwijl Natalia worstelt met die gedachte, stuit ze op een aanwijzing in haar favoriete The Jungle Book van Kipling, die haar leidt naar het ongelooflijke verhaal van de tijgervrouw van Galina.

Obreht maakt royaal gebruik van de rijke folklore van de Balkan en weeft een veelkleurig tapijt dat het recente verleden van haar geboorteland illustreert. De tijgervrouw van Galina is een mysterie, een diepgaand emotioneel familieverhaal, en een prachtige illustratie van de complexe geschiedenis van de Balkan.

Recensie
De tijgervrouw van Galina is echt een bijzonder boek. De auteur neemt de tijd om haar verhaal te vertellen, maar gebruikt geen woord teveel. Om het verhaal goed te doorgronden en er echt van te kunnen genieten, moet je er zelf ook de tijd voor nemen.

De tijgervrouw van Galina combineert op een mooie manier verhaallijnen die zich afspelen in het verleden, het recente verleden, het heden met lokale legenden. Het verhaal van de onvergankelijke man is een bijzonder en intrigerend verhaal, dat als een rode draad door deze roman heen loopt.

Een andere rode draad is de tijger uit de dierentuin. De dierentuin die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd wordt en ook tijdens de recente conflicten op de Balkan. De tijger in de jaren veertig ontvlucht de stad en slaat aan het zwerven in een poging tot overleven. Hij komt uiteindelijk bij een dorpje in de bergen uit, Galina, waar toevalligerwijs de grootvader van Natalia is geboren. Een dorpje waarvan de bewoners nog nooit van hun leven een tijger hebben gezien, weten zelfs niet eens wat een tijger is.

De tijgervrouw van Galina beschrijft ook de complexe relaties tussen de verschillende leden van een gezin en familie. Een hoofdrol is weggelegd voor de relatie tussen Natalia en haar grootvader en hun onderlinge verschillen en overeenkomsten.

Als je een bijzonder verhaal wilt lezen, uit een gebied waar wij uiteindelijk over het algemeen, toch niet heel veel van weten en dat inzicht geeft in de consequenties van een conflict als dat op de Balkan aan het einde van de vorige eeuw, dat is De tijgervrouw van Galina een echte aanrader.

De tijgervrouw van Galina – Tea Obreht
roman, gebonden, 352 pagina´s, Signatuur
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Shuggie Bain

‘Een hartverscheurend verhaal over verslaving, verlating en identiteit.’ zo roept Time Magazine. Winnaar van de …