Voorlezen van 0 tot 4

Wanneer je van lezen houdt, en deze liefde aan je kinderen wilt doorgeven, is het goed om al op jonge leeftijd te beginnen met voorlezen. Maar ook wanneer je zelf niet zo’n lezer bent, zou je kunnen proberen om toch iedere dag even tijd te maken om samen met je kind in een boekje te kijken. dat kan al vanaf dat je kind oud genoeg is om naar plaatjes te kijken en dingen aan te wijzen.

NijntjeVoor de allerkleinsten zijn er hele leuke stoffen “boekjes” of boekjes van kunststof waar ze ook op kunnen sabbelen en wat niet snel kapot kan gaan. Zijn je kinderen iets ouder dan zijn er kartonnen boekjes, met herkenbare, eenvoudige afbeeldingen, bijvoorbeeld boekjes van Nijntje. Vergeet hierbij niet de boeken die foto’s hebben in plaats van tekeningen, zodat je kinderen ook de “echte” wereld via de boeken kunnen verkennen.

Nog wat later, wanneer de fase van aanwijzen en benoemen voorbij is, en je kind eenvoudige verhaaltjes leuk gaat vinden, zijn er talloze prentenboeken, waar de afbeeldingen centraal staan, maar waar ook een kleine verhaallijn doorheen loopt. Ook aan te raden zijn de prentenboeken zonder tekst, zodat je keer op keer -samen met je kind- je eigen verhalen kunt creëren.

Dan volgen de verhaaltjes, waarbij de plaatjes alleen ter illustratie dienen, zoals bijvoorbeeld bij Jip en Janneke. De verhaaltjes kenmerken zich doordat ze kort zijn en een herkenbare structuur en opbouw hebben. Het is heel erg leuk, zowel voor jezelf als voor je kind, om iedere dag een vast moment te kiezen om (voor) te lezen. Dat hoeft niet altijd het moment te zijn voor het naar bed gaan, je kunt zelf kijken op welk moment van de dag jij en je kind(eren) daar de rust en aandacht voor hebben.

jip-en-janneke-boeken

Op Trotse Moeders verschijnen regelmatig recensies van kinderboeken, waarbij ook aangegeven wordt voor welke leeftijd de boeken geschikt zijn. Heb je zelf een tip, ken je een boek wat iedere moeder in haar boekenkast zou moeten hebben, geef het dan door via de reacties, liefst met de reden waarom je dit boek zo goed vindt.

 

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Het geheime leven van virussen

Er zullen weinig kinderen zijn die nog nooit van Corona gehoord hebben. Ze weten dat …