Een dag met Robby

Robby is een vrolijke jongen.
Hij woont samen met zijn moeder en broertje.
Ze hebben het niet breed en dat is soms lastig.
Zo hoopt Robby dat Sint hem een fantastische kraan brengt.
Helaas, hij krijgt een paar sokken.
Is dat erg? Neen, het zijn gelukkig heel bijzondere sokken!

Een warm verhaal over leven in armoede,
maar meer nog over creativiteit.

Recensie
De tijd van Sinterklaas komt er weer aan en daarmee raken kinderen ook weer in de ban van verlanglijstjes. De speelgoedcatalogussen worden van voor naar achter en weer terug doorgebladerd en kinderen maken hun wensenlijstje. Kinderen verwachten tegenwoordig toch wel vaak meerdere dingen van hun lijstje te krijgen. Maar wat als het allerliefst wat jij wilt nu een fantastische hijskraan is en je zelfs die niet krijgt?

Een dag met Robby laat kinderen vanaf vier jaar zien dat het niet vanzelf sprekend is dat je altijd maar nieuw speelgoed krijgt. Dat dingen geld kosten en dat niet iedereen geld heeft. Juist in de periode van Sinterklaas merken kinderen die het minder hebben dat extra goed. Iedereen is overladen met cadeaus, maar zijzelf moeten het met veel minder doen. Robby wordt dan ook geplaagd met zijn sokken als hij die op school laat zien. Niet leuk misschien om te lezen, maar wel heel realistisch. Gelukkig weet Robby de situatie heel erg goed om te zetten. Want wanneer je niet veel hebt, wordt je ook heel creatief in spelen met de dingen die je wel hebt. Dan blijkt dat de sokken van Robby niet zomaar sokken zijn…
Het verhaal maakt duidelijk dat het niet gaat om hoe groot je cadeau is of hoe blits het er uit ziet. Het gaat er om wat je er mee kunt. Zelfs de meest saaie of normale dingen blijken toch nog heel bijzonder te zijn!

Voor de consument is het gewoon een mooi boek, maar er is meer. Welzijnszorg vzw (België) heeft – speciaal om dit onderwerp bij kleuters bekend te maken – een pakket ontwikkeld. Daarin zit een handleiding voor bij het boek, maar ook een handpop. Veel scholen in Nederland en België hebben een pop in de kleuterklassen staan die een belangrijke plaats in neemt. Denk hierbij aan Rikkie, Kikker of Pompom. Sinds vandaag kan daar dus ook Robby aan toegevoegd worden die kinderen leert dat ‘anders zijn’ helemaal niet vreemd of verkeerd is.

Een dag met Robby – Kolet Janssen
Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s, De Eenhoorn
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share