Laat geen geld liggen: check of je recht hebt op toeslagen en vraag ze aan!

1 op de 10 mensen vraagt geen toeslag aan, terwijl ze er wel recht op hebben. Mensen kunnen nog t/m 1 september 2024 checken of ze recht hebben op toeslagen over vorig jaar.

Uit onderzoek van Nibud (2024) blijkt ook dat een derde van de huishoudens moeite heeft om rond te komen. Voor deze groep is het extra belangrijk om hun toeslagrecht te checken én toeslag(en) aan te vragen. Want toeslagen zijn er om mensen financieel te helpen. Bijvoorbeeld bij het betalen van een deel de zorg voor je kind.

Nog tot 1 september 2024 kun je toeslagen over 2023 aanvragen

Check via de proefberekening of jij nog toeslagen kunt krijgen over 2023 en vraag het daarna direct aan via Mijn toeslagen. Je hebt nog maar een paar dagen: 1 september 2024 is de laatste dag dat je zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget over 2023 kunt aanvragen.

Veel toeslagen kan je ook met terugwerkende kracht aanvragen. Dat betekent dat je zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget tot en met 1 september 2024 kunt aanvragen over vorig jaar. Je weet nu hoe je financiële situatie er in 2023 uitzag. Hierdoor is de kans kleiner dat je te veel of te weinig toeslag krijgt. Voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag geldt een afwijkende aanvraagtermijn van maximaal drie maanden terugwerkende kracht.

Zo check je of je nog toeslag kunt krijgen

  • Maak een proefberekening op toeslagen.nl/proefberekening om te zien of je recht hebt op toeslag over 2023.
  • Blijkt dat je recht hebt op zorgtoeslag, huurtoeslag en/of kindgebonden budget over vorig jaar? Vraag het dan uiterlijk 1 september 2024 aan via Mijn toeslagen op toeslagen.nl. Let op: elke toeslag vraag je apart aan.

Check meteen 2024

Controleer gelijk jouw gegevens van 2024. Want als je toeslag over vorig jaar aanvraagt, ontvang je ook toeslag in 2024. Is er in de tussentijd iets veranderd in jouw persoonlijke situatie? Ben je bijvoorbeeld meer gaan verdienen of verandert het aantal uren kinderopvang? Pas dit dan meteen aan via Mijn toeslagen of de app Toeslagen. Zo verklein je de kans dat je geld moet terugbetalen.

Anoniem

Goed om te weten: het invullen van de proefberekening is anoniem. Je hoeft je naam dus niet in te vullen. En het verplicht je tot niets. Je ontvangt de toeslag pas als je het aanvraagt via Mijn toeslagen.

Hulp nodig?

Lukt het aanvragen niet? Of heb je vragen? Soms kan het fijn zijn als iemand met je meekijkt. Kijk op toeslagen.nl/hulp voor meer informatie. Daar vind je onder andere welke persoonlijke hulp er bij jou in de buurt is. Of bel (gratis) met de Belastingtelefoon (0800 – 0543). Let er wel op dat je het wachtwoord van je DigiD nooit aan iemand anders geeft.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Goed nieuws voor veel Trotse Moeders: het kindgebonden budget gaat omhoog in 2024

Alles wordt duurder…. een veelgehoorde uitspraak! En het is ook zo dat ons financiële plaatje …

Share
Share