Het Paleodieet

het-paleo-dieet-loren-cordain Eet zoals je verre voorouders en verlies gewicht. Dat is de kern van het Paleodieet. Na het megasucces in Amerika, waar meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht, is het dieet eindelijk naar Nederland gehaald. Het Paleodieet is een veel gevolgd dieet. Het gaat er vanuit dat je eet zoals je verre voorouders uit de oertijd, omdat onze bouw en ons DNA daar nu eenmaal op zijn ingesteld. Onbewerkte voeding uit het seizoen en de eigen regio is goed voor je, gefabriceerd eten dat je grootouders niet zouden herkennen, is slecht voor je.

Eet daarom als een neanderthaler: veel groenten, zaden, bessen, vis en af en toe wat vlees. Granen, geraffineerde suiker, e-nummers en alcohol waren de oermens volkomen vreemd! Het resultaat van het Paleodieet? Je bent gezonder, slanker, fysiek sterker en hebt meer energie. Auteur Loren Cordain schreef deze bestseller aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten en voegde hier tevens heerlijke recepten aan toe.

Recensie
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik geloof in Paleo (in Nederland ook wel bekend onder de naam Oersterk) en ikzelf heb een paar maanden geleden mijn levensstijl drastisch omgegooid. Sinds die tijd eet ik volgens het Paleo principe. Een perfect boek voor mij dus om te recenseren aangezien ik hier het nodige van af weet.

Het Paleo dieet 2Ik eet dus volgens de Paleo methode. De variant Primal om precies te zijn. Dit houdt in dat ik wel nog melkproducten nuttig, zoals (rauwe) melk, yoghurt en kaas. Ongeveer een jaar geleden kwam ik hiermee in aanraking door familieleden. Zij waren toen net begonnen hiermee om lichamelijk klachten te verminderen: darmklachten, huidproblemen en Reuma om specifiek te zijn. Bij Reuma schijnt het mijden van nachtschade groenten een bekend fenomeen te zijn, dus dat gebeurde ook. Omdat ik ook darmklachten en Reumatische artritis heb, volgde ik hun eetaanpassingen op de voet en begon ik de boeken van OERsterk van Richard de Leth te lezen.

Het Paleo dieet 3Na een maand waren de gezondheidsklachten van mijn familieleden aanzienlijk teruggenomen. Na een paar maanden hadden zij nergens last meer van. Het enige dat veranderd was, is dat zij volgens Paleo zijn gaan leven. En een paar maanden later volgde ik dus en ook ik heb nu vrijwel nooit meer pijn (was eerst dagelijks), heb ik geen constipatie meer en ben ik vele malen energieker. Bijkomend voordeel is dat de overbodige pondjes er ook vanaf vliegen!

Om mijn levensstijl naar Paleo te veranderen, heb ik mij de afgelopen half jaar enorm verdiept in Paleo. Via websites (vooral uit USA) heb ik vele uren gespendeerd in het lezen van achtergrond informatie, recepten en bewegingsoefeningen. Wat laat je niet misleiden: Paleo is een complete levensstijl en niet alleen een dieet! Zonder beweging en in het bijzonder specifieke oer bewegingen, doe je eigenlijk niet aan Paleo.  Dat is dus mijn historie, nu naar het boek…

Ik raak erg enthousiast om ook in Nederland steeds meer websites en boeken te vinden over Paleo. Hierdoor raakt het bekender en makkelijker te volgen. Het Paleo dieet 4Dit boek is zeker inhoudelijk zeer sterk. De informatie die erin staat is die ik zelf de afgelopen maanden via verschillende bronnen tot mij heb genomen en zover ik kan beoordelen goed. Daar kan ik echt niets op aanmerken. Maar waarom trekt dit boek dan niet?

Het hele grote nadeel is van dit boek is dat deze pil alleen maar bestaat uit droge teksten. De ene na de andere bladzijde staan vol met achtergrond informatie. Niet verdeeld in handige brokstukken om het makkelijker tot je te nemen, net zozeer dat er geen illustraties in staan. Op zich begrijpelijk van een achtergrond boek, maar als dit mensen moet motiveren om Paleo eens te proberen, dan schiet het waarschijnlijk zijn doel voorbij. Het oogt erg ingewikkeld en moeilijk.

Er is echt bijna niet door heen te komen. Voor nieuwkomers geen goed visitekaartje om hier enthousiast mee aan de slag te gaan. Een van de vooroordelen van Paleo is dat mensen denken dat je niets meer mag eten en dat het moeilijk te bereiden is. Dit ervaar ik zelf echt heel anders. Met wat handige tips die je snel en makkelijk terug kan vinden en lekker makende recepten met beeld is dit vooroordeel al snel uit de wereld. Een gemiste kans!

Screenshot 2014-11-22 at 18.24.47

Een ander nadeel is dat dit boek de nadruk legt op diëten. Ja, je kan met Paleo zeker gewicht verliezen. Maar Paleo zorgt bij ondergewicht ook dat je aankomt. Oftewel, Paleo brengt je op een ideaal gewicht voor gezonde mensen. Maar door Paleo is geen dieet. Door Paleo word je gehele lijf gezonder, word je fysiek sterker, krijg je meer energie en ja… je valt er ook mee af.

Het Paleo dieet

Paleo is in ieder geval niet om snel een paar kilo’s af te vallen. Paleo is qua afvallen meer een marathon; je moet er een langere adem voor hebben. Het is een levensomslag. Een die ik met heel veel plezier gemaakt heb en iedereen aanraadt. En dit boek? Dit boek zit boordevol met informatie en ongeveer 50 recepten (zonder beeld). Inhoudelijk goed. Het schort er alleen aan dat qua look & feel het helemaal niets doet. Jammer!

Het Paleodieet – Loren Cordain
Bekijk op bol.comKookboek, paperback, 303 pagina’s, Kosmos
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Saray

saray@hupemail.nl'
Met mijn man en onze drie dochters, huisdieren en veel boeken, woon ik in West-Friesland. Ik ben actief in de gemeente waar ik woon, werk fulltime, kook en tuinier graag en ben bovenal moeder.

Check Also

Je oude lichaam terug na de zwangerschap, hoe doe je dat?

Als je net bent bevallen zal je lichaam moeten herstellen, je hebt immers een zware …

Share
Share