Première van de film Downton Abbey [verslag]

Een uitnodiging met “You are cordially invited“, een High Tea, filmposters met “We’ve been expecting you” een goodie-bag met muffinmix en Engelse drop…. Deze première in de prachtige Tuschinski bioscoop in Amsterdam was in stijl! In stijl van de film, want “Downton Abbey” is een echte Britse film, met een indrukwekkende cast die we allemaal kennen van de populaire serie Downton Abbey, maar ook met enkele andere top-acteurs die in deze film te zien waren.

Samen met mijn schoonzus, die van alles wat Brits is houdt, een tijd in Londen gewoond heeft en Britse humor enorm weet te waarderen, was ik aanwezig bij de Nederlandse première van Downton Abbey. Mijn schoonzus kende de serie en is grote fan van actrice Maggie Smith en heeft genoten van de film, die we in een VIP loge mochten bekijken, extra ‘fabulous’.

De humor, met name in de subtiele teksten en gezichtsuitdrukkingen, is heerlijk en maakte dat we regelmatig in de lach schoten. Mocht je de Engelse taal beheersen, laat dan het lezen van de ondertiteling achterwege, en luister naar wat men daadwerkelijk zegt in de film. Inhoudelijk is de film echt prima vertaald, maar de echte Britse humor laat zich lastig vertalen.

In de film Downton Abbey, speelt de originele cast van de serie hun eigen vertrouwde rol. Een bezoek van de koning, de koningin en met name van hun eigen hofhouding maakt dat zowel de familie, als de huishouding in rep en roer is.

Tussendoor spelen kort andere verhaallijnen, die een goed tijdsbeeld geven over hoe mensen tegen de monarchie, de Britten, de Ieren, de ‘communisten’en homoseksuele – en andere – relaties aankeken en er mee omgingen. Over het leven van ‘de adel’ en van ‘personeel’ en hun onderlinge verhoudingen. Maar… los van die interessante inkijk in het verleden, was het vooral boeiend om de bewoners van Downton Abbey, en hun gasten, te kunnen volgen.

Zelf had ik nog geen enkele aflevering van Downton Abbey gezien, en dat heeft me niet verhinderd om oprecht van de film te genieten. Als fan van de serie is het waarschijnlijk nog leuker, omdat je ook ziet hoe het verder gaat met de ‘oude bekenden’, maar het verhaal is echt prima te volgen en te waarderen. De omgeving en de kostuums zijn schitterend en -zoals ik al eerder heb aangegeven- het acteerwerk is van grote klasse.

Ga deze film dus zien! Ik ga zeker nog een keer, want er gebeurt zoveel en er worden zoveel schitterende zinnen en woorden gebruikt, dat ik aan één keer kijken echt niet genoeg heb. En ik hoop dat de complete serie ooit herhaald gaat worden, want ik ben fan!

Downton Abbey draait vanaf morgen, 12 september 2019, in de Nederlandse bioscopen. Aanrader!

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

De partycrasher

De “shopaholic-boeken” zijn aan me voorbij gegaan, maar “Verras me” is echt een boek waar …