Feestelijke première van De Boxtrollen [verslag]

DE BOXTROLLEN is een stapeldol avontuur over echte vriendschap. De Boxtrollen zijn bijzondere wezens die onder de grond leven. Ze hebben een weesjongetje uit de stad Kaasbrugge geadopteerd en noemen hem Eitjes.

Screenshot 2014-09-28 at 21.00.39

Wanneer ze bedreigd worden door een gemene slechterik zoekt Eitjes hulp bij de mensen in de stad boven de grond en ontmoet het avontuurlijke meisje Winnie. Samen ontdekken ze dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt, waar je woont en wie je ouders zijn; want Winnie en Eitjes sluiten echte vriendschap voor het leven.

Première
Universal Pictures had voor deze film een feestelijke première georganiseerd. Tuschinski,op zichzelf al een prachtige bioscoop, was mooi versierd. En -wat zeker de feestvreugde verhoogde- er was volop lekkers, zowel voor de “grote mensen” als voor de kinderen.

Screenshot 2014-09-28 at 20.56.49

Screenshot 2014-09-28 at 20.56.32Rode loper
Op de rode loper was het druk. De complete Nederlandse sterrencast was bij de première aanwezig: Roman Derwig (Eitjes), Hanna Obbeek (Winnie), Jacob Derwig (Sijbrand Troepzooi), Derek de Lint (Baron Schaeven-Haghe), Frank Lammers (Archibald Petronella Hebbesma èn Madame Frou Frou), Horace Cohen (Meneer Penarie), Ruben van der Meer (Meneer Troela), Roué Verveer (Meneer Reuzel) en Kim van Kooten (Barones Schaeven-Haghe). Screenshot 2014-09-28 at 20.59.13

Daarnaast hebben we nog meer BN-ers en zelfs enkele Boxtrollen gespot 😉

Levi van Kempen
Toen iedereen een plekje had gezocht (de bioscoopstoelen waren bijna niet meer te zien, onder de gigantische goody-bags met ‘lekkers en leuks’) sprak Levi van Kempen kort met de mensen die verantwoordelijk waren voor de Nederlandse stemmen.

Screenshot 2014-09-28 at 20.54.26

Screenshot 2014-09-28 at 20.55.01Zelf vind ik het altijd een extra dimensie geven, om zo vooraf aan een film wat extra informatie te krijgen. Opvallend is dat sommige stem-acteurs elkaar nog niet kenden: het inspreken van een film is een individuele klus.

De Boxtrollen
Vanaf het begin van de film, was er geen moment meer waarop we niet geboeid zaten te kijken. Je valt meteen middenin het verhaal: een ‘gewone’ jongen wordt aan de Boxtrollen gegeven (een volkje wat onder de grond leeft en van allerlei afval machines probeert te maken). De Boxtrollen nemen het jongetje in hun midden op, geven hem een eigen “Box” (doos) waarop toevallig Eggs staat, vandaar dat hij “Eitjes” in het Nederlands heet.

Screenshot 2014-09-26 at 11.04.02

Eitjes – Vis
De Boxtrollen leven onder de straten en zijn een vrolijk, ongecompliceerd volkje. Eén Boxtrol in het bijzonder (Vis) ontfermt zich echt over de jongen en leert hem samen muziek te maken. Mooi om te zien hoe die band vorm krijgt. De Boxtrollen hebben een eigen taal, die Eitjes natuurlijk ook leert, maar Vis kan ook ‘gewoon’ met hem communiceren.

Screenshot 2014-09-26 at 11.03.12

Witte Hoeden – Rode Hoeden
Ondertussen krijgen we ook een beeld van het leven ‘boven’: de “Witte Hoeden” die speciale privileges hebben, zoals kaasproeven in het selecte gezelschap van ander “Witte Hoeden”. En de “Rode Hoeden” die uiteraard liever ook “Witte Hoeden” willen zijn. De leider van de Rode Hoeden, Archibald Hebbesma, ziet zijn kans schoon door te vertellen dat er een baby gegrepen en opgegeten is door de Boxtrollen en dat ze uitgeroeid moeten worden. De baas van de Witte Hoeden belooft Archibald Hebbesma een Witte Hoed zodra hij daarin geslaagd is, wat een enorme jacht op de Boxtrollen ontketent.

Screenshot 2014-09-28 at 20.53.37

Nog véél meer (wat ik natuurlijk niet allemaal ga vertellen)
Zoals… de dochter van de Witte Hoeden-baas, het prachtige dubbelleven van Hebbesma, een uitvinder (wie is dat?) die 10 jaar op zijn hoofd heeft gehangen en daar wel wat schade aan heeft overgehouden, een volk wat in Kaasbrugge woont waar Kaas het belangrijkste is en een kaas-allergie…..

Familiefilm, 6 jaar en ouderScreenshot 2014-09-28 at 20.53.52
Dat alles maakt De Boxtrollen tot een zeer onderhoudende film voor het hele gezin. Waarbij wel aangemerkt moet worden dat de filmkeuring 6 jaar en ouder niet voor niets is! Mijn jongste zoon, bijna 8 èn mijn oudste van ruim 10 vonden de scène waarin Eitjes duidelijk niet weet wat een knuffelbeer is, maar wel graag het muziekdoosje uit zijn buik wil hebben en daarom de kop er af rukt erg choquerend….

Mijn dochter van bijna 8 was er niet zo van onder de indruk maar zij vond de spanning soms wel erg oplopen en -net zoals wel meer kinderen in de zaal- lachte hardop wanneer er weer iets komisch was, ook om de spanning even kwijt te raken.

Screenshot 2014-09-26 at 11.02.40

Cool
Gelukkig is er voldoende leuks te zien. Grafisch is het ook erg mooi gemaakt, hoewel de film wel erg donker is (het speelt zich grotendeels onder de grond af). Mijn drie kinderen vonden het alle drie een erg goede film. Zelfs mijn oudste, die he-le-maal geen zin had om te gaan (last van een ochtendlijke pré-puberbui…) zei dat hij blij was dat hij meegegaan was omdat het echt een “coole” film was. Hij vond vooral de machines erg leuk. Mijn tweeling ging helemaal op in het verhaal en leefde enorm mee met Eitjes en ook met zijn vriendinnetje Winnie, die ze wel wat zielig vonden omdat haar papa niet naar haar luisterde.

Thema
De boodschap van de film is: “waar je ook vandaan komt, wie je ook bent en door wie je wordt opgevoed; er is altijd iemand die voor altijd van je zal houden“. Dat wordt goed geïllustreerd door de manier waarop Eitjes wordt opgenomen in de Boxtrollen-familie.

Screenshot 2014-09-26 at 11.05.05

Wat ik zelf ook een mooi thema vond, was de scheiding tussen goed en kwaad. Archibald Hebbesma vertegenwoordigt het “kwaad”, handelt alleen uit eigenbelang, maar zijn “volgelingen” vragen zich regelmatig af of ze wel goed bezig zijn en komen uiteindelijk tot inzicht dat ze niet meer achter hun leider kunnen staan.Screenshot 2014-09-28 at 20.58.02

Ook de “Witte Hoeden” zijn geen geweldige “Goede” mensen, maar mensen die alleen met zichzelf bezig zijn. Met mijn oudste heb ik naar aanleiding van deze film over oorlogen gepraat, over dat sommige mensen ècht dachten dat ze goed doen, aan de goede kant staan, terwijl wij, achteraf gezien, dat heel anders ervaren.

Aanrader
Maar los van de thema’s, is het gewoon een heerlijke film voor het hele gezin! Een bijzonder verhaal, grafisch ook heel anders dan gewoonlijk, en vol vaart, humor en spanning. Kortom: een aanrader!

Milow
De Belgische singer-songwriter Milow heeft speciaal voor de Nederlandse versie van De Boxtrollen het nummer ‘Tomorrow The Sun May Go’ opgenomen. Het nummer is te horen tijdens de aftiteling van DE BOXTROLLEN waar je sowieso voor moet blijven zitten omdat er nog wat extraatjes in zitten.

Vanaf 01 oktober 2014
De animatiefilm De Boxtrollen is vanaf 1 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen, ook in 3D en Nederlands gesproken.

Screenshot 2014-09-26 at 10.54.02

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Jippie No More! op het Cinekid Festival en vanaf 13 december in de bioscoop.

Iedere herfstvakantie vindt Cinekid Festival plaats: het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld. De nieuwste …

Share
Share