Geit – geitenmelk – kindervoeding

geitenboerderij-trotse-moedersOp uitnodiging van Kabrita (producent van kindervoeding op basis van geitenmelk) was ik onlangs een aantal uren op een geitenboerderij. Om opvolgmelk van geitenmelk te maken, is er uiteraard eerst geitenmelk nodig. En niet zomaar geitenmelk: melk die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.

Tijdens de rondleiding bleek waar een hedendaagse geitenboer allemaal rekening mee moet houden, wil hij zijn geitenmelk aan een bedrijf als Kabrita kunnen verkopen. Maar ondanks dat het veel (extra) werk is om dergelijke kwaliteitsmelk als eindproduct te hebben, straalde de liefde voor het werk en de geiten van de familie Drost af. Voor het volledige verslag van het bezoek aan de geitenboerderij, klik hier >>>>

Maar hoe gaat dat dan op zo’n boerderij en hoe kom je dan uiteindelijk tot de blikken Kabrita poedermelk die zowel online als bij Etos te koop zijn? Hier wat gegevens over dit proces:

 • Een geit kan voor het eerst gedekt worden wanneer ze 7 maanden oud is
 • Een geit is 150 dagen drachtig en lammert dus voor het eerst rond haar eerste verjaardag
 • Vanaf één jaar kan een geit dus melk gaan geven
 • Een geit wordt twee keer per dag gemolken en levert per keer gemiddeld anderhalve liter geitenmelk
 • Voor één kilo geitenmelkpoeder is ongeveer 8 liter geitenmelk nodig
 • Deze geitenmelk moet voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Een heel verschil dus met koemelk, alleen al in de hoeveelheid die er per “melkbeurt” verzameld wordt. Waarom dan kindervoeding van geitenmelk maken, wanneer dat zoveel intensiever is dan van koemelk? Ook daar zijn verschillende redenen voor te noemen waarvan ik er hier een aantal op een rij zet:

Algemeen:

 • Geitenmelk is licht verteerbaar
 • Geitenmelk is van nature rijk aan belangrijke voedingsstoffen zoals calcium en vitamine A

Kabrita kindervoeding:

 • Alleen de beste kwaliteit Nederlandse geitenmelk wordt gebruikt
 • Het hele productieproces vindt in Nederland plaats, Kabrita kindervoeding is dus 100% ‘Made in Holland’
 • Kabrita kindervoeding bevat een moderne samenstelling van vitamines, mineralen, onverzadigde vetzuren (AA & DHA), prebiotische vezels (GOS / FOS), en de speciale DigestX OPO-vetblend, zodat de voeding volledig voldoet aan de laatste wetenschappelijke inzichten voor gezonde kindervoeding
 • Kabrita kindervoeding is in 2014 officieel erkend als babyvoeding, maar is in andere delen van de wereld al veel langer verkrijgbaar
 • Kabrita opvolgmelk en peutermelk is verkrijgbaar bij de ETOS en apotheek maar is ook online te bestellen.

Schermafbeelding 2015-01-06 om 10.17.21

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Wegwijs in de voedingsjungle

Op de (mooie) cover van het boek Wegwijs in de voedingsjungle staat prominent: “gewoon gezonde …

Share
Share